The Adventures of Robin Hood (1938)

Regie: Michael Curtiz, William Keighley | 98 minuten | actie, romantiek, avontuur | Acteurs: Errol Flynn, Olivia de Havilland, Basil Rathbone, Claude Rains, Patrick Knowles, Eugene Pallette, Alan Hale, Melville Cooper, Dan Hunter, Una OConnor, Herbert Mundin, Montagu Love, Leonard Willey, Robert Noble, Kenneth Hunter, Robert Warwick, Colin Kenney, Lester Matthews, Harry Cording

Voor zijn vertrek naar het verre oosten heeft koning Richard zijn vriend Longchamps als regent aangesteld, maar zijn broer John heeft daar snel een einde aangemaakt. Samen met de corrupte en machtsbeluste sir Guy of Gisbourne zuigt hij de bevolking uit en voor martelingen draaien ze ook hun hand niet om. Op de terugweg naar Engeland wordt Richard gevangengenomen door Leopold van Oostenrijk. Het losgeld dat Leopold wil ontvangen voordat hij Richard in vrijheid stelt, willen prins John en sir Guy door de Saksische bevolking laten opbrengen en vervolgens in eigen zak steken. Ze willen bovendien de band tussen hen beiden verstevigen met een huwelijk tussen sir Guy en lady Marian (Olivia de Havilland), nicht en beschermelinge van koning Richard.

In de eetzaal van Nottingham Castle is een banket gaande. Sir Robin of Locksley stapt daar brutaal binnen en roept prins John en de Normandische edelen ter verantwoording vanwege hun misdadige gedrag. Het resultaat is dat hij vogelvrij wordt verklaard en al zijn bezittingen aan de troon komen te vervallen. Hij trekt zich terug met een aantal getrouwen in Sherwood Forest. Zowel zijn bekendheid als zijn aanhang nemen snel toe. Als Robin Hood overvalt en besteelt hij de rijken om hun bezittingen vervolgens onder de arme bevolking te verspreiden. Bij een van die overvallen valt hem ook lady Marian in handen.

Hoe massaal de tegenstand ook, Errol Flynn vecht gracieus met een zwaard of stok, schiet loepzuiver zijn pijlen af op een willekeurig doel en slingert met gemak aan een touw van hier naar daar. Als hij lacht, zet hij zijn handen in zijn zij, gooit zijn hoofd in zijn nek en lacht zijn heldenlach. Daarbij gaat hij gekleed in een kekke outfit met een groene maillot (denk aan de Robin Hood parodie ‘Men in Tights’ (1993) van Mel Brooks) en wordt zelden vies. De overvallen en massale gevechten waarin hij verwikkeld raakt zijn puur ballet waarbij fraaie orkestpartijen klinken. Erich Wolfgang Korngold is voor deze muziek terecht met een Oscar beloond.

‘The Adventures of Robin Hood’ is zo’n typische zaterdagmiddagfilm waar je onderuitgezakt voor gaat zitten. Het is meteen duidelijk wie goed is en wie slecht. Basil Rathbone en Claude Rains spelen hun rol van kwade pieren serieus genoeg om spanning op te roepen, maar vervallen niet in kolderieke slechtheid en Errol Flynn is natuurlijk de dappere held van onbesproken gedrag. Een lekkere avonturenfilm.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 28 oktober 1938