The Backwoods – Bosque de sombras (2006)

Regie: Koldo Serra | 99 minuten | thriller | Acteurs: Gary Oldman, Paddy Considine, Aitana Sánchez-Gijón, Virginie Ledoyen, Lluís Homar, Yaiza Esteve, Andrés Gertrúdix, Jon Ariño, Kandido Uranga, Álex Angulo, Savitri Ceballos, Patxi Bisquert, José Andrés Zalguegui

De Spaanse regisseur Koldo Serra heeft bij zijn film goed gekeken naar de jaren 70 thriller ‘Straw Dogs’, waarin een stel belaagd wordt in hun vakantiehuisje in Engeland. In ‘The Backwoods’ toont de cineast vrijwel hetzelfde, met hier en daar wat aanpassingen. Zo heeft zijn verhaal twee stellen in plaats van één en ook hierin worden zij belaagd door een groep mannen uit het plaatselijke dorp.

‘The Backwoods’ speelt zich af in het Noord Spanje van de jaren 70. Regisseur Serra creëert door de hele aankleding van de film, de strakke cameravoering en door de soundtrack een seventies sfeer die goed past bij de film. Ook de filmlocatie, een bosrijke omgeving waar maar weinig mensen leven, is goed gekozen voor een thriller als deze.

Waar cineast Serra helaas wel tekort schiet is het verhaal zelf. De film draait uiteindelijk om het meisje dat gevonden wordt in een huisje in de bossen. We krijgen te weinig achtergrondinformatie over het kind. Hierdoor wordt onduidelijk waarom zij daar vast zit en waarom zij verminkt is. Aan de magere plot had dan ook iets meer aandacht besteed moeten worden.

De plot is gedeeltelijk overgenomen van ‘Straw Dogs’. Regisseur Serre behandeld net als in ‘Straw Dogs’ ook een verkrachtingsscène.

De cast wordt geleid door Gary Oldman. Dankzij hem is de film echt de moeite waard om naar te kijken. Hij spreekt vloeiend Spaans en weet te overtuigen als Paul. Een man die zelfs met gevaar voor eigen leven, samen met de gevreesde mannen op zoek gaat het ‘vermiste’ meisje. Dit terwijl hij haar in zijn eigen huis heeft verborgen bij zijn vrienden Norman, Isabel en Lucy. De andere acteurs waaronder Paddy Considine (Norman) , Aitana Sánchez-Gijón (Isabel) en Virginie Ledoyen (Lucy) leveren ook prima werk af maar het is Oldman die de show steelt.

Serra had een betere film kunnen maken als hij meer aandacht aan zijn verhaal had besteed.

‘The Backwoods’ is dan ook weer geen draak van een film maar er had meer uit gehaald kunnen worden. Door de spanning, de sfeer en het goede acteerwerk van voornamelijk Gary Oldman is ‘The Backwoods’ echter toch de moeite waard om te bekijken.

Marvin Heineman