The Beautician and the Beast (1997)

Regie: Ken Kwapis | 105 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Fran Drescher, Timothy Dalton, Ian McNeice, Patrick Malahide, Lisa Jakub, Michael Lerner, Phyllis Newman, Heather DeLoach, Adam LaVorgna, Kyle Wilkerson, Tyler Wilkerson, Timothy Dowling, Michael Immel, Tonya Watts, Tamara Mello

‘The Beautician and the Beast’ is een film waarvan je de kwaliteit eigenlijk al aan de titel kan afzien: een zeer slechte variatie op het klassieke ‘Beauty and the Beast’ verhaal. En dat ondanks namen als Timothy Dalton, Fran Drescher en regisseur Ken Kwapis – die toch over het algemeen wel betere films maakt, denk aan ‘About a Boy’ en ‘The Sisterhood of Travelling Pants’. Nou is Drescher sowieso al niet bekend van hoogstaande komedie – haar toppunt is ‘The Nanny’, de populaire serie uit de jaren 90 van de vorige eeuw die zijn succes vooral dankt aan andere personages dan Fran. Haar soort van spin-off ‘Living with Fran’ (2005) was ook een magere comeback en werd niet goed ontvangen. ‘The Beautician and the Beast’ hoort wat dat betreft dan ook in het rijtje van ‘Living with Fran’ thuis.

‘The Beautician and the Beast’ doet sterk denken aan een lange aflevering van ‘The Nanny’ gecombineerd met ‘The Sound of Music’: een nitwit kapster (Fran Drescher) wordt aangenomen als gouvernante (oftewel nanny) in een ver land. Daar moet ze les geven aan de vier kinderen van een stugge dictator (Timothy Dalton) die zijn vrouw is kwijtgeraakt. Langzaam maar zeker weet ze zijn kille hart te verwarmen en leert hij van zijn kinderen te houden, en bloeit ook nog eens de liefde op tussen hem en de ietwat domme maar openhartige nanny. Niet iedereen is daar even blij mee, en de achterbakse rechterhand van dictator Pochenko, Leonid Kleist (Patrick Malahide), doet er dan ook alles aan om zijn veranderingen tegen te houden.

Timothy Dalton – van wie je misschien nog wel wat zou verwachten – is verrassend genoeg een teleurstelling als de Stalin-achtige dictator Pochenko. Het accent dat hij zichzelf voor deze rol heeft aangemeten is ronduit belachelijk, en zijn acteerwerk is onuitgediept en afstandelijk. Ook Dreschers personage is niet echt uitgewerkt en doet teveel denken aan dat van Fran Fine uit ‘The Nanny’, weinig origineel dus. Het moet haar echter wel nagegeven worden dat ze constant blijft in haar acteren, alleen valt het tegen als ze het vooral van zichzelf moet hebben en zich niet kan optrekken aan andere (grappigere) personages. Het enige pluspuntje aan de film is Patrick Malahide als de slechte Kleist. Malahide is uitermate geschikt als Oost Europese bad guy en het is een verademing dat er tenminste iemand is die de film interessant maakt.

Al met al is ‘The Beautician and the Beast’ een onoriginele bewerking waar schaamteloos cliché op cliché wordt gestapeld. Niet mooi, niet spannend en over het algemeen ook niet grappig.

Tessa Obbens