The Border Post-Karaula (2006)

Regie: Rajko Grlic | 94 minuten | drama, oorlog | Acteurs: Toni Gojanovic, Sergej Trifunovic, Emir Hadzihafisbegovic, Verica Nedeska, Bogdan Diklic, Miodrag Fisekovic, Franjo Dijak, Petre Arsovski, Tadej Troha, Zoran Ljutkov, Igor Bencina, Selim Sendzul, Almedin Leleta, Hrvoje Keckes, Halid Beslic

Zagreb 1987, stilte voor de storm. De mensen weten nog niet wat voor storm ze kunnen gaan verwachten. Zelfs de soldaten weten dit nog niet. Zij zijn al opgeroepen en staan klaar voor het grote werk. ‘The Border Post’ laat ons zien hoe een oorlog tot stand komt. Hoe de mensen en soldaten zonder het zelf te weten meegetrokken worden in een oorlog waar ze zelf niet voor gekozen hebben.

Een groep Joegoslavische militairen heeft zich verzameld op een bergtop. Hen wordt verteld dat het gevaar dreigt en in de tussentijd moeten zij zichzelf zien te vermaken. Over deze tussentijd gaat de film ‘The Border Post’. Ze zitten min of meer opgesloten op deze grenspost en brengen hun tijd door met voornamelijk schelden en ruzie maken. Ze kunnen elkaars taal niet altijd goed verstaan waardoor de grootste ruzies ontstaan. Er ontstaan spanningen tussen deze jongens die uiteindelijk toch samen zullen moeten vechten voor de oorlog.

Een film die zich afspeelt in het voormalig Joegoslavië en daarbij ook veel van het landschap toont is prachtig om naar te kijken. Er wordt beweerd dat dit land is ontstaan omdat God nog enkele stenen over had en deze over zijn schouder gooide en daarmee dit wonderlijke landschap creëerde. Wonderlijk mooi is het zeker en daar wordt in deze film dan ook gretig gebruik van gemaakt door verschillende mooie beelden van de natuur op de achtergrond te tonen.

‘The Border Post’ is een politieke film geworden over een oorlog die iedereen zich nog goed kan herinneren. Of beter gezegd; over de momenten vlak voor de oorlog. Een Kroatische regisseur die een film maakt over het uit elkaar vallen van Joegoslavië is vrij bijzonder, zeker als je weet dat hij steun en geld heeft gekregen van alle deelstaten van het voormalige Joegoslavië. Regisseur Rajko Grlic wil hier geen politiek statement mee maken maar was toch blij met deze steun. En blij kon hij zeker zijn want deze film werd niet alleen een grote hype in zijn eigen land waar het wekenlang de best bezochte film was, ook op buitenlandse filmfestivals valt hij goed in de smaak. In ons eigen land won deze film tijdens Film by the Sea 2007 de Film- & Literatuur Award voor beste boekverfilming. De jury van het Zeeuwse filmfestival benadrukte hierbij dat zij het bijzonder vonden dat het boek is geschreven terwijl er al aan de film werd gewerkt. Mede daardoor heeft deze film het gewonnen van andere pareltjes als ‘Emma’s Glück’ en ‘La Caja’. ‘The Border Post’ is een mooie film, maar wel typisch een mannenfilm. Soldaatje spelen, ruzie maken en elkaar uitschelden. Het gedrag van de soldaten komt soms wat lomp over maar dit verhaal toont ons wel hoe naïef en onwetend dit land de oorlog in is gegaan.

Eveliene Sanders