The Boy, the Mole, the Fox and the Horse (2022)

Recensie The Boy, the Mole, the Fox and the Horse CinemagazineRegie: Peter Baynton, Charlie Mackesy | 32 minuten | animatie, familie | Originele stemmencast: Jude Coward Nicoll, Tom Hollander, Idris Elba, Gabriel Byrne

In de lieve korte animatiefilm ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ maken we kennis met een klein, verdwaald jongetje (Jude Coward Nicoll). Het heeft gesneeuwd en het joch bevindt zich ergens ver buiten de bewoonde wereld. Gelukkig ontmoet hij al snel een mol (Tom Hollander). Als hij vertelt dat hij op zoek is naar een thuis – in deze fantasiewereld is kunnen praten met dieren heel gewoon – , gaat het duo samen op zoek. De mol hoopt vooral dat ze taart zullen vinden en verwart een grote boom met een taart. Vanuit die boom hopen ze de rivier te vinden, want… als je de rivier volgt, zul je vanzelf een huis vinden… Wanneer een vos hun pad kruist, lijkt dit in eerste instantie heel gevaarlijk, maar de mol bewijst dat vooroordelen – ook al berusten ze op waarheid – niet altijd hoeven te kloppen en dat iedereen in staat is te veranderen.

Charlie Mackesy schreef en illustreerde het veelgeprezen prentenboek uit 2019 waarop deze film gebaseerd is. Gelukkig is hij ook nauw betrokken bij de verfilming. De film blijft trouw aan het boek, zowel visueel als qua tekst. Voor wie het boek niet kent, de tekenstijl doet ook wel wat denken aan dat van de Engelse illustrator Ernest H. Shepard, wiens wereldberoemde tekeningen de boeken van A.A. Milne’s Winnie the Pooh completeerden.

De film zit, net als het boek, vol met mooie filosofische uitspraken als ‘Asking for help isn’t giving up. It’s refusing to give up.” Hele jonge kinderen kunnen hier wellicht nog niet zoveel mee, maar voor de leeftijdsgroep 8+ zal ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ een mooi en leerzaam avontuur zijn, met losse gedachten waar je over verder kunt filosoferen. Maar ook volwassen, niet-cynische kijkers, zullen genieten van dit lieve, hoopvolle en rustig vertelde verhaal over vriendschap, liefde en vriendelijkheid. Wat wil jij worden als je later groot bent?

Monica Meijer

Waardering: 4.5

VOD-release: 25 december 2022 (Apple TV+)