The Happy Film (2016)

Recensie The Happy Film CinemagazineRegie: Hillman Curtis, Ben Nabors, Stefan Sagmeister | 95 minuten | documentaire | Met: Stefan Sagmeister, Jonathan Haidt, Sheenah Hankin, Ben Nabors, Jessica Walsh

Geluk. Er wordt door vrijwel iedereen naar gestreefd, er wordt onderzoek naar gedaan, het wordt bestudeerd, het wordt je te pas en te onpas toegewenst en de mensen in je omgeving die zichzelf volmaakt gelukkig noemen zijn op één hand te tellen. Wat is ‘gelukkig zijn’ toch en hoe word je het? De grafisch ontwerper Stefan Sagmeister krijgt veel erkenning voor zijn werk, maar is nog niet echt succesvol in de liefde. Na het verbreken van zijn elfjarige relatie staat hij op een punt in zijn leven dat hij zich afvraagt of zijn levensgeluk niet iets opgekrikt kan worden. Hij weet dat er grofweg drie methoden zijn om gelukkiger te worden en besluit zichzelf een jaar de tijd te geven om deze alle drie uit te proberen. Tegelijkertijd zal hij deze experimenten laten vastleggen op film, en dat resulteerde, na járen, in deze documentaire, ‘The Happy Film’.

De eerste methode is transcendentale meditatie. Daarna probeert Stefan zichzelf door middel van therapie ‘gelukkiger te denken’ en als laatste slikt hij Lexapro. De effecten zijn zeer verschillend. Hoewel het aanvankelijk de bedoeling was om het project in een jaar af te ronden (drie maanden per experiment) gebeurde er onverhoopt van alles in Stefans leven, waardoor het uiteindelijk vele jaren duurde voor ‘The Happy Film’ afgerond was. Liefde en dood zetten dit interessante project meermaals op pauze en dat biedt vooral herkenbaarheid in deze kunstzinnige, maar ook reflectieve film. Want je leven en je geluk valt gewoon niet te plannen.

Natuurlijk is Stefan een excentriekeling, die bij de gemiddelde filmkijker waarschijnlijk als verwend en elitair overkomt. Iemand die aan de buitenkant niets te klagen lijkt te hebben, maar zichzelf graag in het middelpunt van de belangstelling zet… je moet er maar doorheen prikken, want als je tussen de regels doorleest, zie je een kwetsbare man die met de beste bedoelingen deze zoektocht ondergaat. En hoewel er – zoals je mag verwachten – geen sluitend antwoord gegeven wordt op het centrale vraagstuk ‘kan een mens zichzelf trainen om gelukkiger te worden?’ is ‘The Happy Film’ toch op zijn minst inspirerend en stiekem ook best een eye-opener. Visueel is de film vaak om door een ringetje te halen, en dit is waar Stefans grafische achtergrond zich uitbetaalt. De geniale creatieve ideeën spatten van het scherm en alleen daarom al is ‘The Happy Film’ de moeite waard. Is dit een film die je normaal gesproken nooit zou bekijken? Één van de tips om gelukkiger te worden in de film is ‘stap uit je comfortzone’. Kijken naar ‘The Happy Film’ is een goede eerste stap.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 augustus 2017
On demand release (via Picl): 17 augustus 2017