The Hard Easy (2005)

Regie: Ari Ryan | 102 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Henry Thomas, David Boreanaz, Vera Farmiga, Bruce Dern, Peter Weller, Nick Lachey, Elimu Nelson, Gary Busey, Rae Allen, Emily Bergl, Joe Bucaro III, Jacob Chambers, Marc Dare, Anthony Dee, Michael Fairman, Lauren Johnson, Ted Larkin, Jayden Lund, Lyn Odums, Damion Poitier, Kipling Rowe, Jeffrey Simon, Harold Surratt, Atticus Todd, Nancy Yoon

Je kunt een leven vullen met het kijken naar B-films, films die met een minimaal budget gemaakt zijn, zonder grote Hollywoodnamen, een mager plot en boordevol clichés. Maar af en toe springt er tussen die stapel B-films een klein sieraad uit, een film waarvan je vooraf, ondanks dat er toch een paar bekende namen op de titelrol prijken, geen hoge verwachtingen had en die wellicht daardoor extra weet te verrassen. ‘The Hard Easy’ is zo’n film.

Nu is regisseur Ari Ryan heus niet de nieuwe Oliver Stone, Steven Spielberg of Quentin Tarantino, maar hij heeft met ‘The Hard Easy’ zeker laten zien niet de makkelijkste weg te kiezen voor zijn debuutfilm. Het verhaal zit beter in elkaar dan menige bioscooprelease en de kijker wordt regelmatig op het verkeerde been gezet. Vanwege het low budget uiterlijk van de film ga je automatisch bepaalde dingen aannemen, omdat je geen diepgang in de film verwacht. Toch zul je je hierop verkijken.

Ryan heeft een aantal gevestigde en populaire namen aan zijn project weten te binden, die de film door hun acteerprestaties naar een hoger niveau weten te tillen. Als eerste maken we kennis met Paul, een rol van Henry Thomas. Paul is een aantrekkelijke, pas gescheiden man, die het geld dat hij ooit won met gokken, er in korte tijd heeft doorgejaagd en daarbij nog allerlei deals heeft gesloten om er weer bovenop te komen. Zijn ex-vrouw Natalie kan en wil hem niet meer helpen en als hij door een stel onderwereldfiguren bedreigd en mishandeld wordt, is er nog maar weinig dat hem aan dit leven bindt. Paul ziet het niet meer zitten, maar omdat hij het leven van Natalie op het spel heeft gezet, moet hij toch een oplossing vinden. Vinnie, eigenaar van de bar waar hij ook al een rekening heeft, weet raad. Hij helpt hem niet alleen aan medische hulp, door Paul naar de beeldschone dokter Charlie Brooks (Vera Farmiga) te sturen, maar ook aan een klus: het overvallen van een juwelierszaak. Paul sputtert hevig tegen, maar stemt toch toe. Ondertussen wordt de dokter-patientrelatie op een ander niveau verder gezet. Henry Thomas is wereldberoemd geworden door zijn rol als Elliott in Spielberg’s ‘E.T. the Extra-Terrestrial’, maar speelde daarna nog in tientallen andere films, waaronder ‘Legends of the Fall’ en ‘Gangs of New York’. Zijn vertolking van Paul is prima, hij zet op een overtuigende manier de rol neer van een man die alles had maar ook weer verloor.

De tweede verhaallijn die we volgen is die van Roger, gespeeld door David Boreanaz. Boreanaz werd bekend bij het grote publiek als Angel, in de cult-tv-serie ‘Buffy the Vampire Slayer’. Zijn personage werd zo populair, dat hij een eigen serie kreeg, de spin-off ‘Angel’. Verder speelde Boreanaz voornamelijk in… juist, B-films, zoals ‘Valentine’ en ‘The Crow: Wicked Prayer’. In 2005 startte de uitzending van de inmiddels erg populaire én kritisch goed ontvangen tv-serie ‘Bones’, waarin hij een FBI agent speelt die samenwerkt met een forensische antropoloog, om moorden die lang geleden zijn gepleegd, alsnog op te lossen. De rol van Roger wordt door Boreanaz met verve gespeeld, alhoewel hij gedurende de hele film slechts een paar emoties te verwerken krijgt. De wanhoop straalt er van af en zowel Boreanaz als Thomas weten, ondanks dat hun moeilijke situatie door hun eigen immorele gedrag verkregen is, toch sympathie op te wekken bij de kijker en je hoopt op een goede afloop voor de twee.

Ryan neemt veel tijd voor het introduceren van de karakters en de opbouw naar de climax, de overval, duurt daarom lang, misschien wel iets te lang. De focus ligt af en toe te veel op de voorbereidingen en bijzaken als het op de klippen gelopen huwelijk van Roger en de relatie die Paul met Charlie krijgt. Maar vanaf het moment dat de overval plaatsvindt, is er geen houden meer aan en is de film een wervelende actie thriller, die continu blijft boeien. Om in de termen van de film te blijven, is ‘The Hard Easy’ niet de diamant geworden waar cast en crew wellicht op gehoopt hadden, maar het is wel een juweel in vergelijking met andere films in dit genre.

Monica Meijer