The Human Centipede II (Full Sequence) (2011)

Regie: Tom Six | 91 minuten | misdaad, drama, horror | Acteurs: Laurence R. Harvey, Ashlynn Yennie, Maddi Black, Kandace Caine, Dominic Borrelli, Lucas Hansen, Lee Nicholas Harris, Dan Burman, Daniel Jude Gennis, Georgia Goodrick, Emma Lock, Katherine Templar, Peter Blankenstein, Vivien Bridson, Bill Hutchens, Peter Charlton, Daniel De’sioye

Die Tom Six toch! Na een mislukte carrière in Nederland, probeert de dwarse regisseur het in het buitenland. En terecht, want hoeveel films als het tenenkrommende ‘Gay’ en ‘I Love Dries’ kan een filmkijker nog aan? Afijn, over de grens lukt het hem wel om – ook positieve – reacties los te weken. Met ‘The Human Centipede’ zette hij zichzelf internationaal op de kaart. Zijn horrorfilm werd zelfs geparodieerd in ‘South Park’. Erg knap gedaan gezien zijn krappe budget. ‘The Human Centipede’ werd een culthit. Na het onverwachte succes van de film (die het vooral van een vunzig idee moest hebben), beloofde Six dat het vervolg ‘nog bloediger’ zou worden. Dat is gelukt…

Even kort samengevat: ‘The Human Centipede’ draait om het idee dat de menselijke variant van dit insect uit een paar mensen bestaat die aan elkaar vastgenaaid zijn met de mond aan de anus en achter elkaar aan kruipen. Dit bijzonder onsmakelijke idee is de spil van de films. Je wacht op het moment dat deze zieke fantasie in beeld komt.

‘The Human Centipede II (Full Sequence)’ draait om Martin (Laurence R. Harvey), een geestelijk achtergebleven en getraumatiseerde man die gefascineerd is door de film ‘The Human Centipede’. De zwaarlijvige bewaker besluit deze film na te spelen en ontvoert twaalf mensen die hij wil transformeren in een menselijke duizendpoot.

Als je het uitzinnige ‘The Human Centipede’ hebt gezien, dan valt op hoe anders dit tweede deel is. De toon is grimmiger en het geweld wordt veel grafischer in beeld gebracht. Six heeft woord gehouden en laat veel meer zien. Zo kun je een scène zien waarin Martin schuurpapier om zijn geslacht doet, terwijl hij zichzelf bevredigt. Ook is er een zeldzaam brute scène waarin hij met een hamer de tanden van een slachtoffer uitslaat. Ook de bloederige operatie hakt erin. In deel één vormden drie mensen de duizendpoot, terwijl dit deel twaalf slachtoffers telt. Qua gore valt er weinig te klagen.

Het acteerwerk is ook sterk verbeterd. In deel een was het spel van de cast om te huilen zo slecht, terwijl het uitbundige acteerwerk van Dieter Laser (de gestoorde professor) het hoogtepunt van die sleeperhit vormde. In dit deel draagt Laurence R. Harvey de film. In een zwijgzame rol (hij hoest en grinnikt alleen maar) zet hij een onvergetelijk personage neer. Harvey acteert met zijn lijf. Martin is een vunzig mannetje dat medelijden en angst opwekt. Een erg opmerkelijke schurk. Af en toe is de balans zoek en denk je naar een personage uit een Benny Hill aflevering te kijken. Het gegrinnik, de onnozele blikken en het lijflijke spel voelen soms misplaatst aan. Maar meestal zijn Harveys priemende blik en zijn logge mimiek angstaanjagend. Naar goed gebruik is de rest van de cast nogal onopvallend. Het merendeel ligt gekneveld op de grond en smeekt om genade. Er wordt geen tijd aan karakteruitdieping besteed.

Six heeft woord gehouden en zijn film een tandje (zeg maar gerust een heel gebit) harder gemaakt. Het budget is besteed aan een paar snoeiharde, realistisch ogende scènes. De keuze om de film in zwart-wit te schieten is niet eens zo slecht geweest. De sfeer is letterlijk donkerder geworden. Verwacht echter niet dat je naar een perfecte horrorfilm gaat kijken. Het gebrek aan karakteruitdieping, sterk acteerwerk en de zwabberende regie geven aan dat je naar rasechte pulp kijkt.

Six weet wat horrorfans willen en heeft niet op special effects beknibbeld. In vergelijking met het eerste deel is de opvolger een stuk bruter. Een culthit in wording.

Frank v.d. Ven

‘The Human Centipede II (Full Sequence)’ verschijnt woensdag 20 juni 2012 op DVD.