The Hunger (1983)

Regie: Tony Scott | 93 minuten | horror, romantiek | Acteurs: Catherine Deneuve, David Bowie, Susan Sarandon, Cliff de Young, Beth Ehlers, Dan Hedaya, Rufus Collins, Suzanne Bertish, James Aubrey, John Pankow, Willem Dafoe, Sophie Ward    

‘The Hunger’ is het speelfilmdebuut van Tony Scott, die hiervoor voornamelijk reclamefilms regisseerde. Regisseur Alan Parker was eigenlijk de eerste keus van producer Richard Sheppard, maar Alan Parker, die de commercials van Tony Scott had gezien, vond dat hij de juiste man voor de klus was en bedankte voor de eer. De reclameachtergrond van Tony Scott is duidelijk zichtbaar, de film bestaat vaak uit korte shots met weinig dialogen, maar met veel gevoel voor belichting en camerastandpunten. De beelden moeten het verhaal vertellen en de dialogen hebben voornamelijk een ondersteunende functie. De beklemmende, mysterieuze en surrealistische sfeer, die hierdoor ontstaat wordt nog versterkt door de filmlocaties, de kostuums en de voortreffelijke grime.

Ook de muziek past goed bij de film. Zij benadrukt de emoties die de film oproept. De cast is een gemêleerd gezelschap. De Franse karakteractrice Catherine Deneuve, de Engelse rockster David Bowie en de Amerikaanse destijds rising star Susan Sarandon spelen de hoofdrollen. Allen slagen er in om hun personages overtuigend neer te zetten. De karakters hebben weliswaar niet veel diepgang, maar toch voel je je als kijker met hen verbonden. David Bowie maakt grote indruk als John, de snel verouderende en fijngevoelige echtgenoot van Miriam Blaylock, wiens acteren gesteund door uitstekend grimeerwerk de aandacht van de kijker trekt en vasthoudt. De rol van Miriam wordt vertolkt door Catherine Deneuve, die als de koele, berekende, macabere en elegante vampier de show steelt. Haar lesbische seksscène met Susan Sarandon heeft destijds toen de film in 1983 uitkwam in de bioscoop in Amerika veel stof doen opwaaien. Susan Sarandon, wellicht te jong om de rol van doctor Sarah Roberts te spelen, laat zien met haar acteren dat zij potentie had om uit te groeien tot wat zij nu is. De oplettende kijker zal William Dafoe spotten in zijn eerste kleine filmrol.

‘The Hunger’ is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Whitley Strieber, die ongetwijfeld meer diepgang en karakterontwikkeling laat zien dan Tony Scott met de film. Hij heeft aangegeven dat hij niet volledig het boek heeft gevolgd. Toch is de film cinematografisch gezien een lust voor het oog en zijn filmstijl maakt hongerig naar meer.

Lodi Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 21 juli 1983