The Hurricane (1999)

Regie: Norman Jewison | 145 minuten | drama, biografie | Acteurs: Denzel Washington, Vicellous Reon Shannon, Deborah Kara Unger, Liev Schreiber, John Hannah, Dan Hedaya, Debbi Morgan, Clancy Brown, David Paymer, Harris Yulin, Rod Steiger, Badja Djola, Vincent Pastora, Garland Whitt, Chuck Cooper, Brenda Denmark, Marcia Bennett, Beatrice Winde, Mitchell Taylor Jr., Bill Raymond, Merwin Goldsmith, Moynan King, George T. Odom, Terry Claybon, Ben Bray, Michael Justus, Pippa Pearthree, Ryan Williams

Rubin Carter was gedurende de eerste helft van de jaren 60 ongetwijfeld één van de beste boksers van de wereld in het middengewicht. De vaart waarmee hij af en toe over zijn tegenstanders heen denderde leverden hem zijn bijnaam ‘Hurricane’ op. Rubin ‘Hurricane’ Carter: een geweldenaar. Zijn grootste gevecht leverde hij echter niet binnen de ring, maar daarbuiten. Dat was zijn gevecht naar zijn eigen vrijheid. Hij werd in 1966 namelijk veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor een drievoudige moord. ‘The Hurricane’ is onschuldig, maar hij is kansloos in een proces dat bol staat van bedrog. Het Amerikaanse volk komt in actie en ook de grote bekendheden Muhammad Ali, Ellen Burstyn en Bob Dylan vechten zijn veroordeling aan. Niets lijkt te helpen, of toch…?

‘The Hurricane’ gaat meteen van start met één van de sfeervolle bokspartijen die de kijker voorgeschoteld krijgt. De shots van het gevecht binnen de ring en de sfeer daarbuiten ademen nostalgie uit, een kunstje dat bereikt wordt door bijvoorbeeld zwart-wit shots en de krakerige stemmen van de commentatoren om de ring. Daarbij heeft Denzel Washington zich goed verdiept in zijn rol; je herkent onmiddellijk de karakteristieke vechtstijl van Rubin Carter. De verschillende vechtscènes zijn dan ook prettig om naar te kijken.

Eigenlijk geldt dat ‘prettige’ voor deze productie in zijn totaal. ‘The Hurricane’ is een film die ook na twee uur nog prettig blijft om naar te kijken. En dat mag knap genoemd worden voor een film waarvan het verhaal draait om een onschuldige gevangene. Je zou misschien verwachten dat een dergelijke film ergens in de 145 minuten zijn vaart zal verliezen, maar dat gebeurt nooit. De lekker afwisselende manier van vertellen houdt de film levend. Vooral in het begin wordt er flink gesleuteld in de chronologische volgorde en verder worden we regelmatig getrakteerd op een flashback. Wat muzikale ondersteuning betreft mogen we ook niet klagen. Tientallen jaren na het uitkomen ervan kunnen we nog steeds genieten van de goed klinkende protestsong ‘Hurricane’ die Bob Dylan schreef naar aanleiding van deze kwestie, nu als officiële soundtrack.

Vergeten we niet iets? Natuurlijk: Denzel Washington! Ook in ‘The Hurricane’ laat hij het publiek genieten van zijn formidabele spel. Hij ontvangt voor zijn rol als Rubin Carter dan ook niet voor niets een Oscarnominatie. Helaas is ‘The Hurricane’ wat acteren betreft verder dun bezaaid. Denzels tegenspeler Vicellous Reon Shannon is niet goed gecast. Ook de meer bekende namen Deborah Kara Unger, Liev Schreiber en John Hannah ogen wat matjes en laten het afweten. Jammer, maar gelukkig hebben we Denzel nog!

‘The Hurricane’ is al met al een mooi autobiografisch drama geworden over het leven van Rubin Carter. De grote mate van afwisseling die deze productie in een aantal facetten met zich meedraagt levert daaraan een grote bijdrage. Helaas blijkt niet alles wat de film ons vertelt te kloppen met de daadwerkelijke waarheid. En dan hebben we het niet over wat kleinigheden, zoals normaal het geval is in films met een autobiografisch karakter. Of dat echt het belangrijkste is? Nee, ‘The Hurricane’ is allereerst bedoeld om de mensheid een mooie film voor te zetten. En dat is aardig gelukt…

Arian Schouten

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 30 maart 2000
Speciale vertoning: Eye Zomerprogramma Sidney Poitier & Denzel Washington 2022