The Hurricane Express (1932)

Regie: J.P. McGowan, Armand Schaefer | 75 minuten | western, misdaad | Acteurs: Tully Marshall, Conway Tearle, John Wayne, Shirley Grey, Edmund Breese, Lloyd Whitlock, Al Bridge, Matthew Betz, Joseph W. Girard, James P. Burtis, Ernie Adams, Charles King, J. Farrell MacDonald, Al Ferguson, Glenn Strange

‘The Hurricane Express’ was aanvankelijk een miniserie van een kleine vier uur en is tevens verschenen in een speelfilmversie van een genadige 80 minuten lang. De inkorting zal zo ongetwijfeld zijn voor- en nadelen hebben. De filmversie bekijkend valt bijvoorbeeld op dat het tempo vlot is en dat de film veel actie bevat. Aantrekkelijk, zo lijkt het, voor een huidig publiek, maar niet alles is even welkom.

De film heeft dan wel een rap tempo, maar hij komt ook chaotisch over en er zijn er veel personages die komen en gaan, maar nauwelijks blijven hangen. Misschien dat de kijker ook al niet veel gelegenheid had om zich te identificeren met de personages in de versie van vier uur, maar op zijn minst moet de plot wat makkelijker te volgen zijn geweest. Echter, vier uur zou wellicht ook weer teveel van het goede zijn geweest, met veel gepraat en een gebrek aan vaart.

Deze korte versie houdt de kijker in ieder geval op het puntje van zijn stoel met al zijn (versnelde) vuistgevechten en achtervolgingen per auto, trein, en vliegtuig. De film stamt uit de jaren dertig, maar het is soms net alsof de kijker naar ‘The Fast and the Furious’ zit te kijken, of een over-de-top John Woo-film. Deze laatste vergelijking is ook nog eens zeer toepasselijk door het gebruik van vele levensechte maskers door de schurk van de film, net als in Woo’s ‘Mission Impossible: II’.

Gek genoeg worden de vele actiescènes op een gegeven moment ook een beetje saai door het gebrek aan context en investering in de personages. Ook wordt het eentonig door het aanhoudende kat-en-muis spel met voortdurende referentie aan “The Wrecker”. Daarbij eindigt de film tamelijk kinderachtig met een flauw “Het was me gelukt als die verdraaide Baker niet…”-Scooby Doo-einde. Dit alles maakt van ‘The Hurricane Express’ een nietszeggende whodunnit met enkele leuke actiemomenten.

Bart Rietvink