The Invitation (2022)

Recensie The Invitation CinemagazineRegie: Jessica M. Thompson | 105 minuten | thriller, horror | Acteurs: Nathalie Emmanuel, Thomas Doherty, Sean Pertwee, Hugh Skinner, Carol Ann Crawford, Alana Boden, Stephanie Corneliussen, Tian Chaudhry, Courtney Taylor, Scott Alexander Young, Ian Lindsay, Lili Walters, Elizabeth Counsell, Virág Bárány, Jeremy Wheeler

Het lijkt de droom van elke Amerikaan te zijn om mee te worden genomen naar het exotische Engeland. Een land waar – volgens hen – de tijd stil is blijven staan, want het heeft niet alleen nog een monarchie maar ook vele eeuwenoude kastelen in een prachtig ongeschonden landschap. Voor Evie (Nathalie Emmanuel) komt deze droom uit wanneer ze door een DNA-test in contact komt met een verloren gewaande neef. Hij nodigt haar uit voor een bruiloft in Engeland, zodat ze de rest van de familie kan ontmoeten. Maar aangekomen in het Engelse landhuis lijkt er iets niet te kloppen. Er zijn tralies voor Evies slaapkamerraam geplaatst en langzaam verdwijnen de dienstmeisjes die zijn aangenomen voor het feest. Al gauw blijkt dat haar sprookje een duistere kant heeft en dat de familie waarin ze terecht is gekomen niet als andere families is.

‘The Invitation’ is een lekkere ouderwetse griezelfilm in een modern jasje. Het mengt romantiek met horror en wisselt deze twee genres regelmatig af. Aan de ene kant is dit verwarrend, maar aan de andere kant past het ook wel in de sfeer van de film. Daarnaast zit er ook een klassenthema in ‘The Invitation’. Evie werkt namelijk als bediende bij een cateringbedrijf en wordt regelmatig geconfronteerd met klanten die haar kleineren. Wanneer ze in Engeland aankomt, kan ze zich dan ook meer verplaatsen in de bediening dan in haar andere, rijkere, familieleden.

Het is voor Evie even wennen om zich in het grote landhuis thuis te voelen. Maar ze valt al gauw voor de charmante gastheer Walter (Thomas Doherty) die niet alleen knap is, maar haar meerdere malen begeleidt op verschillende vlakken. Het is dan ook jammer dat de film deze veelbelovende relatie zo snel afschiet, maar tegelijkertijd laten de makers hiermee zien dat dit niet de romantische zwijmelfilm is die je zou verwachten. Terecht wil Evie zich niet verbinden aan haar nieuwe familie die niet alleen de ingehuurde bedienden mishandelt, maar ook Evies aanwezigheid aangrijpen voor hun eigen gewin.

Voor een standaard horrorfilm is ‘The Invitation’ een vermakelijke film. De eerste helft is het vooral genieten van een Europees sprookje, je kunt je verwonderen over luxe en rijkdom die voor weinig mensen weg is gelegd. Hoewel er in deze helft al wel wordt gehint naar een duistere kant, komt deze later pas echt naar voren. Vanaf dan is ‘The Invitation’ vooral een overlevingsfilm waarin Evie haar verloren familie liever nooit had gevonden.

Sanne Brands

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 oktober 2022
Digital download-release: 2 januari 2023
VOD-release: 13 januari 2023