The Island (2021)

Recensie The Island CinemagazineRegie: Anca Damian | 85 minuten | animatie, musical | Originele stemmencast: Alexander Balanescu, Lucian Ionescu, Cristina Juncu, Ada Milea

Sommige films kun je beschrijven in een enkele zin. Voor andere films heb je een alinea nodig en voor nog andere een hele pagina. Voor de Roemeense surrealistische animatie-musical ‘The Island’ kom je er zelfs dan nog niet.

‘The Island’ is een variant op het bekende verhaal van de schipbreukeling Robinson Crusoe. In dit geval is Robinson een 81-jarige man die op een zomers eiland zijn dagen doorbrengt met staren naar de zee en kijken op zijn tablet. Met behulp van die tablet verfraait hij het weinig dynamische decor met augmented reality.

Op een dag spoelt er een bootvluchteling aan op het eiland die Robinson Vrijdag doopt. Dan gaat Robinson met zijn moeder op pad om het paradijs te vinden, terwijl Vrijdag achterblijft op het eiland om zijn eigen groenten te telen. Dan gaan ook nog de ex-piraat Pierre, een monster dat Granny heet, een kakelbonte feestkolonie, een goudgolvende zee en nog een paar vreemde creaturen een rol spelen in het steeds gekkere avontuur.

Dit merkwaardige plot komt tot ons in een even merkwaardige vorm en stijl. De tekeningen zijn van de psychedelische soort, waarbij Pierre de piraat blauw is, Granny rood en Robinsons moeder (die 100+ zou moeten zijn) als een fitnessinstructrice oogt met paars haar en groene lippen. De dialogen zijn heel karig, eerder mededelingen, maar de meeste tekst komt tot ons via (een soort van) liedjes. Daarbij is de monotone zangmelodie ondergeschikt aan het prachtig meanderende vioolspel van Alexander Balanescu.

Wie bij deze overdonderende kleuren, geluiden en gekkigheid zijn hoofd er een beetje bijhoudt begrijpt dat ‘The Island’ gaat over globale misstanden. Bootvluchtelingen, boeren in ontwikkelingslanden die worden uitgeknepen, illegale afvallozingen, piraterij en zo nog wat zaken. Helaas worden deze motieven slechts aangestipt, uitwerking of oplossing wordt niet geboden.

Ondanks alle goede bedoelingen blijft er van ‘The Island’ weinig meer te zeggen dan dat het een volstrekt originele film is, genietbaar door de expressieve animatie, de sfeervolle muziek en af en toe een aardig grapje. Tegelijk is hij veel te vol, verdwijnt het engagement al snel onder de gouden golven en is hij zelfs met zijn 85 minuten aan de lange kant. Geen misser dus, maar wie een paar paddo’s eet en hard over ontwikkelingsproblematiek gaat piekeren zal zo’n beetje hetzelfde ervaren.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 18 augustus 2022