The Living Matrix (2008)

Regie: Greg Becker | 83 minuten | documentaire 

Hoewel we in een tijd leven waarin de wetenschap al veel mysteries heeft ontleed, blijven er toch onderdelen nog zeer onderbelicht, bijvoorbeeld op het gebied van genezing. ‘The Living Matrix’ haakt hierop in en schijnt een nieuw beeld op hoe genezing plaatsvindt in ons lichaam. Zo denkt men tegenwoordig dat in onze genen vrijwel alles vaststaat, zoals de kans op kanker. Maar de wetenschappers in ‘The Living Matrix’ denken hier heel anders over. Genen zijn volgens hen ‘een blauwdruk’, maar externe invloeden bepalen de koers. Deze opvatting is niet de enige vernieuwende kijk die de documentaire voorschotelt. Het gegeven van een zogenoemd lichaamsveld is prikkelend, want hoe is onder andere het mogelijk dat een echtpaar elkaar toch nog kan beïnvloeden terwijl het stel fysiek van elkaar is gescheiden?

De synopsis van ‘The Living Matrix’ wekt enigszins het idee dat de documentaire grijpbare handvaten biedt om zelf bepaalde technieken toe te passen. Voor alle duidelijkheid: dat is niet het geval. Zo wordt onder meer ‘Reconnective healing’ gepresenteerd, maar het blijft vaag wat de therapeut Eric Pearl nu precies uitvoert bij zijn cliënten. Het voorbeeld van de vijfjarige Dimitri uit Griekenland die na een sessie met Pearl ineens weer kan lopen, is desalniettemin indrukwekkend. Dimitri’s moeder zet Pearls werk voort bij haar zoon, want ze heeft de techniek van de Amerikaan geleerd. Wie zich meer wil verdiepen in deze geneeswijze, zal toch echt Pearls boek moeten lezen.

Wat je wél na het zien van ‘The Living Matrix’ kunt meenemen, is dat je met je eigen gedachten invloed kunt uitoefenen op het verloop van een ziekte of aandoening. Een aspect wat ook naar voren is gekomen in ‘The Secret’, maar ‘The Living Matrix’ benadert de intentie en kracht van gedachten niet vanuit ‘De wet van Aantrekking’, maar uit een beter wetenschappelijk onderbouwd standpunt. Als levend bewijs brengt ‘The Living Matrix’ zoal Arielle Essex ten tonele die Neuro Linguistic Programming (NLP) toepast. Zij weet als geen ander hoe bepalend gedachten zijn voor de koers van genezing. Jarenlang kampt Essex met hoofdpijnen. Ze hoort van haar arts dat een hersentumor de boosdoener is van deze kwaal. In plaats van de reguliere route te volgen naar volle gezondheid via een operatie, kiest Essex voor een alternatieve geneeswijze. Door haar gedachten aan te pakken via NLP weet ze de tumor te overwinnen. Maar ‘The Living Matrix’ toont ook dat je niet per se in de studie van NLP hoeft te duiken om een genezing te creëren bij jezelf; Marilyn Schiltz van het instituut Noetic Sciences wist haar been te behouden door te focussen op haar immuunsysteem en in beterschap te geloven.

‘The Living Matrix’ prikkelt je kennis over de hedendaags benadering van genezen van ziekten en aandoeningen. Ondanks dat alle opvattingen en informatie van verscheidene wetenschappers uit onder andere Amerika en Duitsland, niet volledig spijkerhard kunnen worden gemaakt, weet ‘The Living Matrix’ deze materie actief over naar je te brengen. Via goede afwisselingen van deskundigen en met momenten waarbij driedimensionale graphics die abstracte gegevens als het lichaamsveld verbeelden, voorkomen dat de documentaire in een sleur raakt. Daarbij is het onderwerp wat ‘The Living Matrix’ behandelt, intrigerend. Dat is simpelweg te danken aan het feit dat – gelukkig – nog lang niet alles is ontrafeld door de wetenschap. Er blijft nog genoeg te raden naar de oorzaken van wonderbaarlijke genezingen en ‘The Living Matrix’ zal ook niet de laatste in de lange rij zijn die hierover verhaalt.

Ans Wijngaarden