The Long Kiss Goodnight (1996)

Regie: Renny Harlin | 120 minuten | actie, thriller | Acteurs: Geena Davis, Samuel L. Jackson, Yvonne Zima, Craig Bierko, Tom Amandes, Brian Cox, Patrick Malahide, David Morse, Joseph McKenna, Melina Kanakaredes, Dan Warry-Smith, Kristen Bone, Jennifer Pisana, Rex Linn, Alan North, Edwin Hodge, Bill MacDonald, Gladys O’Connor, Frank Moore, G.D. Spradlin, Graham McPherson, Sharon Washington, Judah Katz, Robert Thomas, John Stead, Marc Cohen, Chad Donella, Deborah Kirshenbaum, Shawn Doyle, Ken Ryan, Susan Henley, Craig Eldridge, Charles A. Tamburro, Larry King, Gerry Bamman, Reginald Doresa, Erin Gooderham, Michael K. Jones, Lisa Wegner

De eerste twee samenwerkingen tussen actrice Geena Davis en haar toenmalige man regisseur Renny Harlin waren geen successen. Keiharde actiefilm ‘The Long Kiss Goodnight’ (1995) deed het weer wel goed in de bioscopen. De film opent na een clip gezellig met het huiselijke leven dat Samantha Caine de afgelopen acht jaar heeft opgebouwd. Ze heeft een dochtertje Caitlin (Yvonne Zima) en vriend Hal (Tom Amandes) en werkt als lerares. Maar wie zij voor die acht jaar was, weet ze niet. Wanneer ze op televisie verschijnt, weet haar verleden haar snel te achterhalen en het blijkt enorm gewelddadig te zijn.

Renny Harlin weet wel raad met actiefilms, hij regisseerde eerder ‘Die Hard 2′ (1990) en ‘Cliffhanger’ (1993). Later volgden ‘Deep Blue Sea’ (1999) en ‘Mindhunters’ (2004). Hij weet ook het beste uit Davis te halen. Hier speelt ze twee rollen. Sam, moeder en lerares met geheugenverlies en Charly, cynische huurmoordenaar. Ze kan beide goed, maar je sympathiseert natuurlijk met de leuke moeder. De transformatie is vrij rap. De keukenscène is gaaf net als die bij het waterrad. Maar hier ligt de nadruk niet zozeer op karakterontwikkeling. De actie heeft een hele grote rol. Shane Black, scriptschrijver van onder andere ‘Lethal Weapon’ (1987) schreef overigens ook historie met ‘The Long Kiss Goodnight’. Hij werd de eerste schrijver die een script verkocht voor $3 miljoen. Het begin intrigeert met het idee dat Samantha niets over haar verleden weet, “whoever I was, I kissed her goodnight”. Maar daarna is het al gauw een en al gescheld en geweld, tot het laatste stukje van de film.

De plot heeft wat minpuntjes. Komplot/verraad kan simpeler, nu is het maar moeilijk doen met mooie namen zoals Daedalus, Chapter en operation Honeymoon. Ook zijn er maar liefst drie slechteriken: Timothy (Craig Bierko met een ijskoude blik), Luke/Daedalus (David Morse) en Leland Perkins (Patrick Malahide). Maar geen van deze karakters wordt ook maar een beetje uitgediept. Acteur Brian Cox uit ‘X2′ (2003) heeft een onnodig kleine rol als Dr. Nathan Waldman, hij is een soort mentor van Charly. Een rustige, langere scène waarin hij Charly meer over haar verleden uitlegt had beter gewerkt. Rolletjes zoals die van de president en hoertje Trin (Melina Kanakaredes) hoefden weer niet. Geena Davis draagt het geheel (actie en drama) desondanks wel. Let op de stem die ze voor de twee rollen gebruikt.

De actie is niettemin spectaculair. Er wordt er lekker op los geknald en er zijn genoeg explosies. Samuel L. Jackson is ook een pluspunt als rokende en scheldende sidekick van Charly. De scène waarin hij Charly en Caitlin met de auto komt redden is cool. Je ziet hem graag in die no-nonsense actieheldenrol. De meeste humor komt van zijn kant. Er zijn tegenwoordig meer complete films zoals ‘Casino Royale’ (2006), met veel karakteropbouw en knallende actie. Maar Geena Davis is hier top en als je de actie de voorkeur geeft dan is ‘The Long Kiss Goodnight’ gegarandeerd kijkvermaak.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 4

Bioscooprelease: 12 december 1996