The Man from Utah (1934)

Regie: Robert N. Bradbury | 54 minuten | actie, western, avontuur, romantiek, misdaad, sport | Acteurs: John Wayne, Polly Ann Young, George ‘Gabby’ Hayes, Yakima Canutt, Anita Campillo, Edward Peil Sr., Lafe McKee, George Cleveland

John Wayne in een van zijn vroege westerns. ‘The Man from Utah’ is weer een van die snelle en goedkoop gemaakte films uit de “Lone Star”catalogus. Vluggertjes gemaakt voor het enthousiaste bioscooppubliek. Wayne speelde ook hier vrijwel altijd de klassieke grote, sterke Amerikaanse cowboy (die altijd het meisje kreeg).

In ‘The Man from Utah’ gaat hij undercover. Om erachter te komen wie een populaire rodeowedstrijd saboteert, gaat Wayne zelf meedoen aan de wedstrijd en zet zo zijn leven op het spel. Samen met zijn vaste tegenspeler uit die jaren, George “Gabby” Hayes, probeert hij de boeven buiten spel te zetten. Zal het hem lukken? Wie maalt daar eigenlijk om?

Net als bij ‘The Lucky Texan’ is deze film van een pover niveau. De acteerprestaties zijn ook hier zeer mager; enige uitzondering is Polly Ann Young als love interest Marjorie Carter. Zij lijkt daadwerkelijk enige moeite te doen om geloofwaardig over te komen. Verder is het opvallendste aan deze film het veel gebruikte zogenaamde “stock footage”. We zien veel beelden van rodeowedstrijden, parades en juichend publiek die de makers waarschijnlijk ergens uit een plaatselijk filmarchief hebben geplukt en in de film hebben geplakt. Zodoende kunnen zij de schijn ophouden dat de rodeo waaraan Wayne meedoet werkelijk een evenement is met een groot publiek. En om eerlijk te zijn zijn de beelden van de rodeorijders en de lasso wedstrijden best spectaculair. Evenals de actiescène met de koets in het eerste kwartier. Dit alles maakt dat ‘The Man from Utah’ in ieder geval meer actie bevat dan bijvoorbeeld het eerder genoemde ‘The Lucky Texan’. Neemt niet weg dat dit ook ongeveer de enige positieve punten zijn aan deze film.

Net zoals andere “Lone Star” westerns met Wayne leidt deze film ook onder het karige budget, matige regie en slecht acteerwerk. Wayne heeft een imposante uitstraling maar kan nog steeds niet acteren. Bovendien komt hij zingend de film binnen rijden om zo de continuïteit met eerdere films, waarin hij ook zong, te waarborgen. Een zingende Wayne kan echter geen glimlach opwekken. En zelfs George Hayes werkt niet op de lachspieren. Net als veel van de andere dertien-in-een-dozijn westerns is ook deze er eentje die je snel zal vergeten. Alleen geschikt voor die-hard Wayne fans.

Joost Hoedemaeckers