The Man Who Knew Infinity (2015)

Recensie The Man Who Knew Infinity CinemagazineRegie: Matt Brown | 108 minuten | biografie, drama | Acteurs: Jeremy Irons, Dev Patel, Malcolm Sinclair, Raghuvir Joshi, Dhritiman Chatterjee, Stephen Fry, Arundathi Nag, Devika Bhise, Pádraic Delaney, Toby Jones, Jeremy Northam, San Shella, Richard Cunningham, Thomas Bewley, Anthony Calf, Richard Johnson, Kevin McNally, Pip Barclay, David Shaw Parker, Dominic Cazenove, Shazad Latif, Nicholas Agnew, Roger Narayan, Alan Booty, Shenagh Govan

Srinivasa Ramanujan was een opmerkelijk man. In het verre Madras aan het begin van de 20e eeuw leerde deze Indiër zichzelf wiskunde. Hij leerde het blijkbaar zo goed, dat hij hele schriften volschreef met revolutionaire ideeën op het gebied van priemgetallen, partities en ander ingewikkeld gedoe. Die ideeën belandden bij de Engelse wiskundige Hardy, die dermate onder indruk was dat hij Ramanujan naar Trinity College in Cambridge haalde. Daar ontstond een bijzondere vriendschap tussen de Engelse rationalist en de Indiër die alles uit zijn intuïtie haalde.

De Engelse speelfilm ‘The Man Who Knew Infinity’ verhaalt over deze vriendschap. Dat een biopic over zo’n wetenschapper geen saaie kost hoeft te zijn, zagen we nog in 2014 met ‘The Theory of Everything’ en ‘The Imitation Game’. Volwassen drama’s die een prima afwisseling kenden van persoonlijk leed en wetenschappelijke revoluties.

‘The Man Who Knew Infinity’ komt hier niet bij in de buurt. Hoewel het drama Engels is, had hij qua vertelling en bovenmatig sentiment uit Amerika kunnen komen. De film vertelt het Disneyachtig verhaal over een man die door zijn eigen droom te volgen niet alleen zichzelf dient maar ook de maatschappij. Ondanks alle tegenwerking, zowel op maatschappelijk als persoonlijk gebied. Een verhaal dat al duizend keer verteld is.

Ook Amerikaans is de nogal rigoureuze verdeling in goede en slechte karakters. De verloofde van de Indiase wiskundige is een engel, zijn moeder een ongelooflijke bitch. Zijn collega’s op Cambridge lopen met hem weg of wensen hem naar de hel. Geen enkel stukje grijs te bekennen. Het levert ongenuanceerd sentiment op dat je niet verwacht bij een Engelse film. De schildering van Cambridge aan het begin van de vorige eeuw is dan weer een en al cliché. Met als dieptepunt professor Hardy, die met een krijtje in zijn rechterhand en een cricketbat in zijn linker, een ingewikkeld stelling uitlegt.

De wiskunde die we voor de kiezen krijgen is dan weer niet te volgen. Zodoende zijn we voor het amusement aangewezen op de vriendschap tussen Hardy en de Indiër en op de liefde tussen Ramanujan en zijn Indiase bruid. Beiden boeien maar matig. Beetje jammer wel. Waar we een boeiende biopic hadden verwacht krijgen we Disney met priemgetallen. Een bewezen belabberde formule.

Henny Wouters

Waardering: 2

Bioscooprelease: 7 juli 2016
VOD-release: 16 november 2016
DVD-release: 16 november 2016