The Memory Shop (2019)

Recensie The Memory Shop CinemagazineRegie: Christiaan Neu | 17 minuten | korte film, drama | Acteurs: Katelijne Damen, Lucas Van den Eynde, Herman Gilis, Lena Suijkerbuijk, Spencer Bogaert

‘The Memory Shop’ is een korte Vlaamse film, die aanschuurt tegen het universum waar zich ook ‘Abre los ojos’ of de remake ‘Vanilla Sky’, ‘Total Recall’ en ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ in afspelen: een wereld waarin een bedrijf met behulp van vooruitstrevende technologieën diensten verleent die te maken hebben met het geheugen van mensen. In ‘The Memory Shop’ maken we kennis met Lima (Katelijne Damen), een vrouw van middelbare leeftijd. Zij is op bezoek bij haar dementerende man Paul (Herman Gilis). Ze krijgt nauwelijks contact met hem.

Omdat het een speciale dag is voor het echtpaar, heeft Lima een afspraak gemaakt bij The Memory Shop. Je betaalt hier een fors bedrag voor het letterlijk herbeleven van een geliefde herinnering. Dat gaat vele niveaus verder dan virtual reality, maar het lijkt er misschien wel een beetje op. Lima drukt de gladde verkoper nog eens op het hart dat het van groot belang is dat ze de gedownloade herinnering ook daadwerkelijk meekrijgt, want ze wil hem cadeau doen. De verkoper, Andy (Lucas Van den Eynde), stelt haar gerust en maakt alles in gereedheid voor Lima.

‘The Memory Shop’ bewijst dat we nog altijd niet voor 100 % hoeven te vertrouwen op technologie. Lima’s plan loopt totaal niet zoals ze had verwacht. Met lege handen keert ze terug naar Paul.

Het idee achter ‘The Memory Shop’ is intrigerend en leent zich voor spannende science fiction thrillers. Het getuigt van lef dat de filmmaker gekozen heeft voor een kleinschalig drama dat zich in deze wereld afspeelt. Dat betekent wel dat de verwachtingen van sommige kijkers wellicht te hoog zijn.

Monica Meijer

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 18 november 2020 (Selected Shorts #28: De beste Vlaamse kortfilms)