The Mercy (2017)

Recensie The Mercy CinemagazineRegie: James Marsh | 102 minuten | avontuur, biografie, drama | Acteurs: Rachel Weisz, David Thewlis, Colin Firth, Andrew Buchan, Mark Gatiss, Kerry Godliman, Jonathan Bailey, Anna Madeley, Simon McBurney, Finn Elliot, Ken Stott, Genevieve Gaunt

Genres scheppen verwachtingen. Een thriller biedt spanning, een horrorfilm staat garant voor bloederigheid. En een film over een eenzame zeezeiler? Ook daar hoeven we niet lang over na te denken. Die biedt stormen, afgebroken zeilen, haperende communicatie, cirkelende haaien, honger, dorst en eenzaamheid. Met altijd die heroïsche zeiler, lijdend maar vol vertrouwen, starend over een helderblauwe eeuwigheid.

Deze verwachtingen mag je allemaal dumpen in de dichtstbijzijnde oceaan wanneer het gaat over het waargebeurde zeildrama ‘The Mercy’. Hierin maken we kennis met Donald Crowhurst, ondernemer en enthousiast hobbyzeiler. Donalds interesse wordt gewekt wanneer de Sunday Times een groot bedrag uitlooft voor de zeiler die als eerste rond de wereld zeilt zonder tussenstop. Het jaar is 1968 en er is nog plaats voor dromers. Zelfs voor een dromer als Donald Crowhurst, die geen idee heeft waar hij aan begint.

In ‘The Mercy’ volgen we Donalds voorbereidingen op de tocht en de tocht zelf. We merken al snel dat het bootje misschien zeewaardig is, maar Donald beslist niet. Met heroïek heeft ‘The Mercy’ niets te maken. De film schetst wat gebeurt wanneer een man door een optelsom van sociale verwachtingen, financiële eisen, gedane beloften én een megamidlifecrisis, iets gaat ondernemen waar hij geen zin in heeft en niet geschikt voor is. Een fiasco lijkt onontkoombaar, zelfs zonder de gebruikelijke honger, dorst en haaien.

Dit subtiele psychologisch drama komt tot ons in rustige beelden, waarbij we steeds wisselen van oceaan naar thuisfront. We zien de toenemende wanhoop van Donald, het dwangmatige optimisme bij de achterblijvers en de wisselvallige reactie van de media. Daarbij is het een geluk dat we met Colin Firth, Rachel Weisz en David Thewliss een paar acteerkanonnen aan boord en aan wal hebben.

‘The Mercy’ laat zien wat er gebeurt wanneer een mens iets onderneemt wat ver boven zijn mogelijkheden gaat. Tegelijk zegt het iets over die typisch Britse manier waarop emoties als angst en wanhoop worden onderdrukt, en waarop een amateurzeiler met stiff upper lip zijn ondergang tegemoet vaart. Het levert een aangrijpende film op die geen spectaculaire actie biedt, maar wel een blik op een man die banger is voor gezichtsverlies dan voor een suïcidale zeiltocht.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 5 juli 2018