The Mitchells vs the Machines (2021)

Recensie The Mitchells vs The Machines Cinemagazine Regie: Michael Rianda, Jeff Rowe | 113 minuten | animatie, avontuur | Originele stemmencast: Abbi Jacobson, Danny McBride, Maya Rudolph, Michael Rianda, Eric André, Olivia Colman, Fred Armisen, Beck Bennett, Chrissy Teigen, John Legend, Charlyne Yi, Blake Griffin, Conan O’Brien

In animatiefilm ‘The Mitchells vs the Machines’ maken we kennis met de chaotische familie Mitchell. Puberdochter Katie is een artistiek buitenbeentje, zoontje Aaron zit al vanaf zijn geboorte in een dinosaurusfase, vader Rick is een man van 1000 oplossingen (waarvan geen enkele werkt) en moeder Linda probeert het zooitje bij elkaar te houden. Dat valt nog niet mee, want Katie en haar vader vliegen elkaar steeds in de haren. Katie wil zelfstandig zijn, Rick wil zijn dochter beschermen.

Tegen de achtergrond van die familiale spanningen speelt een ander akkefietje: de mensheid dreigt te vergaan door een opstand van robots. Een tech-gigant heeft zichzelf in de vingers gesneden met zijn zelflerende robots. Onder leiding van een dolgedraaide virtual assistent willen de robots de complete mensheid de ruimte inschieten. Omdat de Mitchells ook deel uitmaken van de mensheid (nog net), moeten ze voor even hun ruzies vergeten en zich verenigen in verzet.

De makers van ‘The Mitchells vs the Machines’ hebben goed gekeken naar succesvolle tijdgenoten. Net als in ‘Inside Out’ wordt hier serieuze puberproblematiek behandeld. Net als in ‘Ralph Breaks the Internet’ speelt digitale technologie een belangrijke rol. En net als in ‘Spider-Man into the Spider-Verse’ worden de gelikte animaties regelmatig verfraaid met cartoonachtige pop-ups. Deze lichtelijk naïeve cartoons zijn afkomstig uit het schetsboek van Katie en vormen een van de komische elementen van de film.

Aan humor en intelligente ideeën ontbreekt het hier sowieso niet. De grapdichtheid is hoog en de grappen zijn bijna altijd geslaagd. We zien een hilarisch stuk met tot leven gewekte Furby’s, we schieten iedere keer in de lach bij de mantra ‘Dog-Pig-Loaf of Bread’ (gaan we niet uitleggen) en we zien een digibete vader die wanhopig op internet probeert te komen. En er is natuurlijk een grappig huisdier, in dit geval een onooglijke mopshond die ook dienst doet als veiligheidsschild.

Helaas is de film soms wat sentimenteel en moralistisch, maar dit zorgt wel voor de noodzakelijke rustpuntjes. Die meer serieuze toon vind je ook terug in de kritiek op hightechbedrijven en hun wereldvreemde eigenaars. Al bij al is ‘The Mitchells vs the Machines’ een energieke komedie met een lieve ondertoon en een enkele wijze les. Waarvan de belangrijkste: schaf een mopshond aan en onthoud de mantra ‘Dog-Pig-Loaf of Bread’. Voor als de robots in opstand komen.

Henny Wouters

Waardering: 4

VOD-release: 30 april 2021 (Netflix)