The Phantom (2009)

Regie: Paolo Barzman | 170 minuten | actie, avontuur, misdaad | Acteurs: Ryan Carnes, Sandrine Holt, Jean Marchand, Cameron Goodman, Isabella Rossellini, Ron Lea, Cas Anvar, Ivan Smith, Victor Andres Turgeon-Trelles, Sedina Balde, Luis Oliva, Anthony Lemke, Jason Caselli, Trevor Hayes, Danette Mackay

Met miniserie ‘The Phantom’ wil regisseur Paulo Barzman een nieuwe superheld creëren of eigenlijk een oude comic opnieuw het leven inblazen. ‘The Phantom’ is namelijk gebaseerd op de strips van Lee Falk. Deze strips verhalen over een legende waarbij een jongen in de vijftiende eeuw aanspoelt op het mysterieuze eiland Bengalla. Hier zweert hij dat hij de strijd zal aangaan met al het onrecht in de wereld en neemt hij de identiteit aan van ‘The Phantom’, een gemaskerde held die de misdaad bestrijdt. Vanaf dan wordt de rol van de Phantom op vader en zoon doorgegeven.

Christopher Moore (Ryan Carnes) doet aan ‘parkour’, een soort free running door de stad waarbij je overal overheen klimt, over daken loopt en springt om zo snel mogelijk op een bepaalde locatie aan te komen. Wanneer Chris wordt benaderd door Abel Vandermaak (Jean Marchand) en de geheimzinnige organisatie ‘Bpaa Thap’ verandert zijn complete leven. Chris blijkt namelijk Kit Walker te heten en erfgenaam te zijn van deze geheime organisatie. Hij stamt uit de familie van de Walkers die het kwaad bestrijden. Het kwaad bestaat in deze productie uit een andere organisatie, de Singhs. Zij ontwikkelen met behulp van dr. Bella Lithia (Isabella Rossellini) een tv-programma dat mensen hypnotiseert en ze dingen laat doen die de Singhs willen. Tussen de Singhs en de Walkers bestaat een al eeuwenlange vete, aan Kit Walker (de 21ste Phantom) de taak om de criminele Singhs een halt toe te roepen. Het enige probleem is dat Kit zijn sociale leven moet achterlaten, waaronder zijn vriendin Renny (Cameron Goodman).

Om te beginnen is het grootste mankement van ‘The Phantom’ het script. We hebben hier namelijk te maken met een conservatief verhaal dat zo op het oude idee van superhelden steunt dat er werkelijk geen enkele verrassing in de film aanwezig is. Niet alleen is het verhaal just another superhero-geval (en jawel, deze strijdt natuurlijk tegen het kwaad) maar wanneer het phantompak zijn intrede doet weet je al helemaal niet meer of je nu naar ‘Spider-Man’, ‘Batman’ of ‘Superman’ zit te kijken. De ‘lopende geest’ (Phantom) komt echter niet eens in de buurt van zijn collega superhelden. Interessant wordt het nergens en spanning is afwezig in de film.

Cinematografisch zit de miniserie dan wel aardig in elkaar, hier is niet veel op aan te merken maar het springt er ook niet echt uit. Het is ook hier allemaal nogal standaard. De spaarzame scènes op een eiland in de Indonesische archipel zijn daarentegen erg mooi, maar dat komt vooral door de aanwezige natuur.

Hoofdrolspeler Ryan Carnes doet een beetje denken aan een jonge Brad Pitt en moet het vooral van zijn uitstraling hebben. Het acteerwerk is niet echt goed te noemen, maar over het algemeen valt dit nog wel mee. Het is alleen jammer dat grote namen uit het verleden, zoals Isabella Rossellini (‘Blue Velvet’), in dit soort producties worden gestopt en dan ook nog eens in hun rol falen. Je vraagt je af waarom iemand als Isabella in hemelsnaam akkoord is gegaan met de rol na het lezen van het script. Wel grappig is dat Jean Marchand ontzettend veel doet denken aan Robert Blake als de mysterieuze man in ‘Lost Highway’. Verder is er nog een leuke bijrol voor Sandrine Holt (‘Resident Evil: Apocalypse’).

Dat de miniserie ‘The Phantom’ een relatief kleine productie is, is aan alles te merken. We hebben dit allemaal al lang eerder en beter gezien.

Meinte van Egmond