The Prince and the Pauper (1996)

Regie: Andrew Morgan | 180 minuten | drama | Acteurs: Philip Sarson, Elizabeth Ann O’Brien, James Purefoy, Virginia Beare, Sophia Miles, Keith Michell, Lucy Speed, John Bowe, Peter Jeffrey, John Judd, John Lanasis, Jenny McCracken, George Murphy, Rachel Rice, Rupert Frazer, Richenda Carey, Paul Chapman, Janet Henfrey, Nick Smallman, Victoria Gay, Max Johnson, Douglas Reith, Roger Hammond, Freddy White, Ross Gurney-Randall

De Amerikaanse schrijver Mark Twain (1835 – 1910) staat vooral bekend om zijn boeken over Tom Sawyer en Huckleberry Finn. Hij schreef echter ook een boek dat zich afspeelt in het Engeland waar de Tudors aan de macht waren, een periode die erg geliefd lijkt bij filmmakers, getuige het grote aantal films en televisieseries die gemaakt zijn rond leden van het Britse koninklijk huis gedurende deze periode. De televisieserie ‘The Prince and the Pauper’ (1996) naar het gelijknamige boek van Mark Twain uit 1881, speelt zich ook af tijdens deze periode in de Britse geschiedenis.

Hoewel er veel films en series zijn gemaakt over koningin Elizabeth I (waarvan de meest bekende ongetwijfeld ‘Elizabeth’ uit 1998 en ‘Elizabeth: The Golden Age’ uit 2007 zijn, waarin Cate Blanchett schitterde als de Virgin Queen) gaat ‘The Prince and the Pauper’, dat Twains eerste historische fictieverhaal was, over Elizabeths jongere halfbroertje Edward.

Het verhaal is deels gebaseerd op waargebeurde feiten. Koning Edward VI, de enige mannelijke erfgenaam van koning Henry VIII, werd tot koning van Engeland gekroond in 1547, toen hij slechts tien jaar oud was. Zijn heerschappij was echter niet van lange duur, want hij stierf door een onbekende oorzaak toen hij slechts vijftien jaar was. Echter, na zijn dood bleven er geruchten de ronde doen door het land dat hij helemaal niet dood was. Lang na zijn dood bleven er mensen naar voren treden die beweerden dat zij de rechtmatige koning waren.

Wellicht is dit een gebeurtenis die Mark Twain heeft geïnspireerd tot het schrijven van ‘The Prince and the Pauper’, waarin prins Edward door een misverstand van plaats ruilt met Tom Canty, een armoedig jongetje dat sprekend op hem lijkt (in de film beide gespeeld door Philip Sarson). Vanaf dat moment volgen we hoe het de arrogante Edward vergaat als hij in allerlei avonturen belandt in de grote wijde wereld, waar hij overal wordt aangezien voor een arme straatjongen en ook op die manier wordt behandeld. En we zien hoe het Tom vergaat die Edwards plek moet innemen in het paleis. De jongetjes zijn allebei niet blij met hun identiteitsverwisseling, en tot overmaat van ramp sterft ook nog koning Henry VIII (Keith Michell), waardoor Tom in plaats van Edward tot koning gekroond zal gaan worden. Als Edward ter oren komt dat zijn vader gestorven is, begrijpt hij meteen dat hij zo snel mogelijk naar huis zal moeten omdat híj, en niet Tom, de rechtmatige troonopvolger is.

Philip Sarson speelt zowel de straatjongen Tom als prins Edward op een overtuigende manier, en daarnaast zijn de ontwikkelingen in het verhaal interessant genoeg om de kijker te blijven boeien. De verhaallijnen van Tom aan het hof en Edward die de wijde wereld intrekt wisselen elkaar in vlot tempo af. Toch is de verhaallijn die zich afspeelt aan het hof voor diegene die niet veel weet van de geschiedenis van het Engelse koningshuis enigszins verwarrend. Het krioelt van de personages, en vooral in het begin is het even opletten wie wie is.

Een minpuntje aan ‘The Prince and the Pauper’ is dat hij niet echt een duidelijke doelgroep lijkt te hebben. Het verhaal is hier en daar nogal kinderlijk, hoewel het toch geen typische jeugdserie is. Daarnaast is het verhaal hier en daar niet echt geloofwaardig, en neigt de serie er soms naar iets te zoetsappig te worden. Al met al is het geen topserie, maar toch zeker wel vermakelijk.

Franka Kersten