The Prophecy: Forsaken (2005)

Regie: Joel Soisson | 80 minuten | horror, thriller | Acteurs: Boris Petroff, Kari Wuhrer,Daria Ciobanu, John Light, Jason Scott Lee, Tony Todd, Georgia Nica, Nicu Constantin, Vasilescu Valentin, Adrian Pavlovschi, George Grigore, Adriana Butoi, Smaranda Popescu, Jason London    

‘The Prophecy’ is een serie horror-films waarin bijbelse mythologieën met de hedendaagse wereld gemixt worden. Hoofdzakelijk gaan de films over engelen die op een onorthodoxe manier Gods voorkeur willen krijgen, veelal door over menselijke lijken te gaan. Hoewel de eerste drie delen van ‘The Prophecy’ een trilogie vormen, hebben de makers besloten om de serie voort te zetten.

Het voordeel van ‘The Prophecy: Forsaken’ is dat je niet de vorige films gezien moet hebben om deze film te begrijpen. Alle punten uit de vorige serie die belangrijk zijn voor Forsakens plot, worden nogmaals herhaald zonder het verhaal aan te tasten. Daarnaast zijn de onthullingen voor zowel de leek als de fan interessant.

Voor echte horror hoef je bij ‘The Prophecy: Forsaken’ niet te zijn. Er vallen nauwelijks doden en het gore-niveau is opvallend laag. Daarnaast heeft de sfeer meer iets weg van een spannende tv-serie dan van echte horror. Dat deze film het predikaat 16 jaar heeft gekregen is waarschijnlijk alleen omdat er een blote dame enkele seconden in beeld was.

Wat wel opvallend is voor een gemiddelde b-film, is het goede acteerwerk. Zowel Allison (Kari Wuhrer) als Dylan (Jason Scott Lee) worden goed gespeeld. Ook Tony Todd doet het uitstekend als de engel Stark en zet een overtuigende slechterik neer.

‘The Prophecy’ heeft een zware religieuze ondertoon die niet iedereen goed zal vallen. Het is al snel duidelijk dat de hoofdrolspeelster en iedereen aan haar zijde zeer Christelijk correct zijn in hun keuzes. En dat terwijl je als kijker misschien heel anders over de kwestie denkt. Toch is de film diepgaander dan de gemiddelde film die dit onderwerp aansnijdt omdat Allison toch wat twijfel toont over of ze bijvoorbeeld wel aan de goede zijde staat.

Het enige grote nadeel van de film is dat je uiteindelijk niet het gevoel hebt dat je een film hebt gezien. De film doet zeer aan als een tv-serie en je bent hem zo weer vergeten.

‘The Prophecy’ is vooral een leuke film als je een avondje niets te doen hebt. De religieuze ondertoon zal niet iedereen waarderen maar als dat geen probleem voor je is, is de film zeker niet slecht.

Bertine van Hövell