The Raid 2: Berandal (2014)

Regie: Gareth Evans | 150 minuten| actie, misdaad, thriller | Acteurs: Iko Uwais, Yayan Ruhian, Julie Estelle, Arifin Putra, Oka Antara, Alex Abbad, Cecep Arif Rahman, Donny Alamsyah, Tio Pakusodewo, Roy Marten, Ken’ichi Endô, Ryûhei Matsuda, Kazuki Kitamura, Very Tri Yulisman, Epy Kusnandar

Oogstrelende gevechten en een simpel maar functioneel verhaal waren de ingrediënten waarmee ‘The Raid’ zich onverwacht ontpopte tot dé actiesensatie van 2012. Een vervolg leek niet meer dan logisch en dat is er nu dan ook met ‘The Raid 2’.

De combinatie van een Welshman en Indonesische actiefilms ligt wellicht niet voor de hand maar toch is regisseur (en scenarioschrijver) Gareth Evans de drijvende motor achter ‘The Raid’ serie. Hoofdrolspeler Iko Uwais zal de filmmaker in ieder geval eeuwig dankbaar zijn; zijn dagen als pakketbezorger liggen ver achter hem.

Een proloog laat zien dat er een nieuw kwaad is dat moet worden aangepakt, Bejo (Alex Abbad). Deze bendeleider executeert de broer van onze held Rama (Iko Uwais). Hij is nog maar net klaar met de slachtpartij die we in het eerste deel van ‘The Raid’ mochten aanschouwen of Rama mag alweer aan de slag.

Politiecommissaris Reza (Roy Marten) wordt door zijn contact met bendeleiders verdacht van corruptie en wordt onderzocht door een anti-corruptie eenheid. Rama wordt dood geacht en is zodoende de perfecte kandidaat voor deze klus.

Hij legt het aanbod naast zich neer, totdat hij erachter komt dat zijn broer is vermoord door één van de bendeleiders. Vanaf dat moment sluit Rama zich af van de buitenwereld en begint zijn lange, gewelddadige reis naar de top van de onderwereld.

De ongeschreven sequel regel dat alles grootser moet zijn heeft Evans in ieder geval goed begrepen. Alles aan ‘The Raid 2’ is uitgebreider dan het origineel; het verhaal, de personages, de speelduur en de actie; en wat voor een actie! De opbouw naar de vele vechtscènes is indrukwekkend. Met de welbekende slow-motion beelden worden verwachtingen naar het kookpunt gebracht, om deze vervolgens meer dan waar te maken. Een episch moddergevecht op het binnenplein van een gevangenis mag de boeken ingaan als een klassieker.

Rama is dit keer niet de enige die zijn vechtkunsten mag vertonen. Een zwerver met een machete en een broer-zus duo bewapend met hamers en een honkbalknuppel (inclusief bal!) zullen niet snel vergeten worden. De overdaad aan geweld kan soms op de lachspieren werken maar de uitvoering is niks minder dan imponerend. De strakke cameravoering uit het eerste deel, samen met de gelikte decors, is wederom aanwezig.

Helaas rechtvaardigt het onnodig ingewikkelde verhaal niet de lange speelduur (150 minuten!) die ‘The Raid 2’ ons voorschotelt. De charme van het eerste deel was onder meer de simpele opzet, terwijl er met dit vervolg is gekozen voor een verhaal à la ‘The Departed’ (zelf een remake van de Hong Kongse ‘Internal Affairs’). Deze keuze van Evans is bewonderenswaardig te noemen, maar wat scherpere montage in het verhaal was op zijn plaats geweest. De vele subplots zijn vaker verwarrend dan verrijkend.

Afgepeigerd, bezweet en voldaan; alsof je zelf een masterclass in de vechtkunsten heb gevolgd. Dit effect zal ‘The Raid 2’ hebben op zijn kijkers. De mankementen van de film worden gelukkig overschaduwd door de onovertroffen actie.

Mocht je over een zwak gestel beschikken dan kan het vertoonde ultra-geweld je misschien teveel zijn, maar fans van het genre zullen er geen genoeg van kunnen krijgen. Het aangekondigde derde deel zou een zuivere hattrick kunnen betekenen voor regisseur Gareth Evans!

Scott van der Winden

Waardering: 4

Bioscooprelease: 3 juli 2014
VOD-release: 2 december 2014
DVD- en blu-ray-release: 2 december 2014