The Rescue (2021)

Recensie The Rescue CinemagazineRegie: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi | 107 minuten | documentaire

In de zomer van 2018 is de wereld twee weken lang in de ban van de redding van een Thaise jeugdvoetbalploeg die vast kwam te zitten in de kilometers diepe grot van Tham Luang Nang Non. Toegesnelde militairen stonden machteloos; twee Thaise Navy Seals overleden. Niemand blijkt de juiste training en apparatuur te hebben om de jonge voetballers te bevrijden uit de eindeloze gangen met snelstromend water. Behalve twee zachtaardige, introverte Engelsen van middelbare leeftijd.

Met de geredde twaalf voetballers en hun coach wordt niet gesproken in deze documentaire van National Geographic. Rick Stanton en John Volanthen – ervaren grotduikers, zijn de protagonisten. Onderkoeld is niet het juiste woord, zelfs een beetje misplaatst in dit geval. De gebeurtenissen zijn enerverend genoeg; de emoties van gereserveerde Engelsen misschien de juiste. Zeker als de ijzingwekkende bevrijdingsmethode wordt beschreven is dat effectvol.

De duikers evacueerden de verzwakte voetballers door ze een voor een met een verdovend middel en een zuurstofmasker – als onder narcose, onder water naar de uitgang te vervoeren. Ondergetekende heeft altijd bezwaren: het blijft een morbide, riskante onderneming, maar de uitkomst is al bekend. De aanpak van de documentairemakers voelt in eerste instantie goed, in afwachting van een emotionele recapitulatie in breder perspectief.

Toch blijf je achter met het gevoel dat het getoonde al is afgerond; wellicht had deze documentaire beter eerder worden gemaakt. Voor de kijker mist de kritische noot die laat weten waarom niet; bovenal ontbreekt een ander perspectief dan dat van de grotduikers. Een typisch gegeven van een National Geographic-docu overigens: de technische, onderkoelde aanpak – hoe zorgvuldig ook, is onvoldoende voor het juiste dramatische effect.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 11 november 2021