The Secret (2006)

Regie: Drew Heriot | 91 minuten | documentaire | Met: Sophie Angelle, John Assaraf, Anthony Baron, Michael Beckwith, Lee Brower, Jack Canfield, Patrick Constantine, Antonio Cupo, John Demartini, Marie Diamond, Mike Dooley, Bob Doyle, Hale Dwoskin, Jesse Edwards, Napoleon Garcia, Mark Goldenfein, Cathy Goodman, Morris E. Goodman, John Gray, John Hagelin, Bill Harris, Esther Hicks, John Jenkins, Ben Johnson, Loral Langemeier, Jurgen Loos, Peter Lucas, Leni Mex, Michael Morley, Lisa Nichols, Bob Proctor, James Arthur Ray, David Schirmer, Jason Sheperd, Marci Shimoff, Peter Stefanov, Harry Takker, Joe Vitale, Denis Waitley, Natalie Walker, Neale Donald Walsch, Fred Alan Wolf

Met ‘The Secret’ werd het genre zelfhulpboek al naar een hele andere dimensie gebracht, maar nu er zelfs een film van is verschenen lijkt het einde zoek. ‘The Secret’ zou, voor degenen die precies volgens de regels leven, ervoor zorgen dat je rijk wordt. Niet alleen qua geld, maar ook qua vrienden, liefde, geluk: alles komt naar je toe, in overvloed nog wel. Maar dan moet je wel eerst even genoeg geld neer tellen voor het boek – en niet te vergeten nu ook de film. Tja, aan alles zit een prijskaartje… eerst investeren en dan de vruchten plukken. Gaat er al een belletje rinkelen?

De hele hype rond ‘The Secret’ heeft iets weg van een sekte. Het blijkt erg makkelijk te zijn zieltjes te winnen door op een pseudowetenschappelijke manier ‘baanbrekende’ geheimen te onthullen aan bereidwillige mensen die hun zakken willen legen voor iets wat ieder weldenkend mens eigenlijk altijd al wist. Murphy’s Law kent iedereen; wanneer één ding verkeerd gaat kun je er donder op zeggen dat het de rest van de dag ook tegenzit. Maar iedereen weet ook dat wanneer je de dag met een goed humeur begint, je je de rest van de dag ook niet uit het veld laat slaan door tegenslagen. Het is maar hoe je er tegen aan kijkt. Dat is nou het Grote Geheim in een notendop: een hele bonk positieve energie die je de ruimte in stuurt. Het baanbrekende (ahum) idee van hoop houden is ook al eeuwen bekend; de Bijbel staat er vol van, denk aan de doos van Pandora, en niet in de laatste plaats aan een hoop sprookjes die dankbaar gebruik maken van deze ‘wijsheid’.

Maar dan de film zelf, die overigens vrij weinig heeft toe te voegen aan het bijbehorende boek. Nu echter wordt op documentaireachtige wijze onthuld aan de kijker wat Het Geheim precies is, door quasibekende mensen die claimen zelf geholpen te zijn door The Secret. Zij beschikken nu over rijkdom – vooral in materiële zin opvallend genoeg – en gunnen de kijker ook zo’n leven. Gek genoeg blijft het vooral draaien om rijkdom in materiële zin; een groot huis, dure ketting, boot, noem maar op. Maar geen woord over de echt negatieve problemen in de wereld, zoals armoede, hongersnood en oorlog. Volgers van ‘The Secret’ geloven oprecht dat alle negatieve dingen de oorzaak zijn van de gedachtekracht van de mensen zelf, leg dat maar eens uit aan derdewereld kinderen die sterven omdat er geen geld is voor medicijnen.

‘The Secret’ heeft nog minder te vertellen dan het boek en vervalt in clichés. Baanbrekend en levensveranderend zal het allemaal niet zijn, maar wellicht opent het de ogen van enkelen die eerder last hadden van een hoop negatieve emoties. Onder het mom baadt het niet dan schaadt het niet kan ‘The Secret’ nog best vermakelijk zijn.

Tessa Obbens