The Seedling (2004)

Regie: Thomas Campbell | 63 minuten | documentaire, sport | Acteurs: Devon Howard, Joel Tudor, Brittany Quinn, Seitaro Nakamura, Erik Sommer, Kassia Meador, Matt Howard, Dane Peterson, Josh Farberow, Jimmy Gamboa, Skip Frye, Donald Takayama

Thomas Campbell volgt liefhebbers van de kleinere perfecte golven tijdens hun surfsessies in Mexico, Frankrijk, Californië, Hawaï, New York en de Canarische Eilanden. Deze surfers worden logriders genoemd, omdat ze de kunsten van het golfsurfen vertonen op longboards. Voor de leek: longboards zijn surfplanken vanaf 9 foot.

Thomas Campbell heeft een unieke kijk op surfen en legt dit op onnavolgbare wijze vast. Volledig geschoten op 16 mm film weet hij zijn gevoel voor compositie op dusdanige wijze over te brengen dat je je waant in een droomwereld vergelijkbaar met een moderne versie van ‘Alice in surfwonderland’. Zijn funky muziekkeuze en kleuren fragma doen je terug belanden in de jaren 70.
Hij trakteert je op mooie beelden van soepel bewegende logriders in perfecte golven tijdens perfecte weersomstandigheden. Gefilmd op plekken over de gehele wereld.

De ‘workable quiver’ van Joel Tudor wordt samen met historische surfers en shapers Donald Takayama en Skip Frye tijdens korte intermezzo’s weergegeven. Hij noemt ze ‘honourable riders’ en geeft ze een speciaal plekje in de film. Het eigen commentaar van de regisseur is uniek en geeft een onvergetelijke touch aan de film.

Thomas Campbell is een ware kunstenaar en heeft zich wat deze film betreft omringt met de meesters van het logriden. De muziek komt onder andere van Tommy Guererro en voornamelijk uit het eigen platenlabel van Thomas Campbell, genaamd Galaxia. Naast de kunst van ‘logging’ heeft ook de grafitti van de Barry McGee een plekje in de film.

‘The Seedling’ is een unieke film en een must voor elke longboarder. Sinds George Greenough’s ‘Morning of the Earth’ uit ’72, is Thomas Campbell de eerste die sinds ruim 2 deccenia de ware soul van het surfen op film heeft weten vast te leggen.
Heb je een drukke dag achter de rug en wil je lekker relaxen? Zet ‘The Seedling’ op en je bent verzekerd van een fijne nachtrust met mooie surfdromen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 5