The Swan Princess-A Royal Family Tale – De zwanenprinses: Er was eens een koninklijke familie (2014)

Regie: Richard Rich | 80 minuten | animatie, familie, fantasie | Originele stemmencast: Elle Deets, Yuri Lowenthal, Joseph Medrano, James Arrington, Darrel Guilbeau, Julia Max

Het is natuurlijk makkelijk scoren met een grap over de achternaam ‘Rich’ en het feit dat de regisseur van al vijf ‘Swan Princess’ films maar geen afscheid kan nemen van zijn voor een vast inkomen zorgende protégé Odette, het titulaire hoofdpersonage van zijn – veelal rechtstreeks voor de home entertainment markt uitgebrachte – animatiefilms. Richard Rich doet écht nog wel iets anders: hij regisseerde twee vervolgen (!) op de bescheiden animatiehit ‘Alpha and Omega’ over twee wolven en midden jaren 00 hield hij zich bezig met het verfilmen van bijbelverhalen voor kinderen. Maar dat makkelijk scoren kun je dus ook van de beste man zelf zeggen, want vervolg op vervolg stapelen terwijl het verhaal écht al wel verteld is, dat riekt toch naar winstbejag. In ‘De zwanenprinses: Er was eens een koninklijke familie’ (’The Swan Princess: A Royal Family Tale’) zijn er echter wel genoeg nieuwe elementen om het maken van de film op zijn minst te rechtvaardigen.

‘De zwanenprinses: Er was eens een koninklijke familie’ (er was blijkbaar geen aansprekender titel voorhanden) is na ‘The Swan Princess: Christmas’ de tweede volledig computer geanimeerde film. De toon van deze film is echter stukken duisterder dan voorgaande films, hoewel het nog altijd feitelijk over het goed tegen het kwaad gaat. De intro van de film is niet grappig, zoals bij de eerdere films, maar er wordt ingegaan op de geschiedenis van het kwaad, hier genoemd de ‘verboden kunsten’ en de gebeurtenissen in de eerdere films. Eeuwen geleden heeft het kwaad de legende van de zwanenprinses beïnvloed. Toen de ‘verboden kunsten’ (die de vorm aanneemt van een zwarte langwerpige wolk) hoorde dat er een mythe is over de Zwanenprinses die een periode van goedheid zal inluiden, en dat het kwaad zijn kracht daardoor zal verliezen, besloot het de mythe te veranderen, zodat een groepje vliegende eekhoorns denkt dat Odette juist het slechte vertegenwoordigt. Jaren gaan voorbij en de eekhoorns, die van generatie op generatie te horen hebben gekregen dat de Zwanenprinses als ze eenmaal geboren is, koste wat kost bestreden moet worden, worden door de verboden kunsten opgeroepen haar te doden.

Ondertussen proberen Derek en Odette in het kasteel Uberta tot zinnen te brengen. De koningin fingeert een ziekte, terwijl ze eigenlijk alleen maar een kleinkind wil. Op zijn zachtst gezegd een rare wending in het verhaal, dat alleen maar vragen op zal roepen bij de kleine kijkers. Maar al snel gaat het verhaal verder. Door een mislukte aanval van de verboden kunsten woedt er brand in het bos bij het kasteel. Derek en Odette proberen de bewoners van een huis te redden, maar dat lukt maar half. Het jonge meisje Alise verliest haar vader, maar niet voordat hij Derek heeft laten beloven voor zijn dochter te zorgen. Odette en Derek adopteren het meisje, dat door de traumatische ervaring niet meer spreekt, wat het prinselijk echtpaar en de hofhouding ook proberen. Alsof dat nog niet erg genoeg is wordt het arme kind een paar dagen later ontvoerd door de agressieve eekhoorns. De verboden kunsten hoopt zo Odette in zijn grot te kunnen lokken.

Het is een beetje onduidelijk wat de werkelijke doelgroep van deze film is. Voor jonge kinderen is de film eigenlijk te spannend en te duister. De fantasy-elementen – die in de eerdere films veel minder aanwezig waren – zijn weliswaar een dappere poging om het verhaal meer diepgang te geven, maar het past gewoon niet in deze filmfranchise. Verwacht dus geen luchtig Disney prinses/Barbie filmpje als je je kind op deze film trakteert, maar meekijken en uitleg geven is wel gewenst. Tel daarbij nog op dat de animatie bij vlagen niet om aan te zien is, niet alleen de achtergronden, maar zelfs de gezichten van Odette en Derek zien er soms raar uit, en er blijft eigenlijk weinig over om ‘De zwanenprinses: Er was eens een koninklijke familie’ aan te raden.

Monica Meijer

‘The Swan Princess – A Royal Family Tale – De zwanenprinses: Er was eens een koninklijke familie’ verschijnt 12 maart 2014 op DVD, zowel als losse film als in de DVD box ‘The Swan Princess – Princess Movie Collection’.