The Thing: Terror Takes Shape (1998)

Regie: Michael Matessino | 83 minuten | documentaire | Met: John Carpenter, David Foster, Bill Lancaster, John J. Lloyd, Dean Cundey, Rob Bottin, Kurt Russell, Richard Masur, Charles Hallahan, Peter Kuran, Susan Turner, Albert Whitlock, Todd C. Ramsay, Stan Winston, Joel Polis

‘The Thing: Terror Takes Shape’ is een documentaire die speciaal gemaakt is voor de release van ‘The Thing’ (1982, John Carpenter) op DVD, eind jaren 90. Veel van de belangrijke cast- en crewleden werden verzameld om voor de camera, als de geijkte talking heads, hun zegje te doen over de barre omstandigheden waaronder de film werd opgenomen, de uitdagingen en de (destijds matte) reacties van het publiek. Toch is deze ‘making-of’ niet de standaard jubelparade, met uitspraken als “het was zo fijn om met die en die samen te werken” of “de vriendschappen die tijdens het filmen van ‘The Thing’ zijn ontstaan, duren nog altijd voort”. Natuurlijk zal er geen acteur zeggen dat het geen doen was om met John Carpenter te werken en geen crewlid zal aangeven dat een bepaalde collega het bloed onder de nagels vandaan haalde. ‘The Thing: Terror Takes Shape’ gaat in op bepaalde aspecten van het maken van de film en dan met name de visuele en speciale effecten.

Eigenlijk mag je deze documentaire wel de grote Rob Bottin-show noemen. Deze jongeman (hij was begin twintig ten tijde van de opnamen) heeft zo’n invloed gehad op het slagen van ‘The Thing’, dat je zou willen dat meer mensen zijn naam kennen (want met zijn werk zijn de meeste filmfans zeker bekend). Gelukkig maar dat de regisseur van ‘The Thing: Terror Takes Shape’ die wens deelt en Rob Bottin zijn moment in de spotlights gunt. Het is een genot om de enthousiaste artiest te horen vertellen over zijn werk. Bottins officiële taak op de set was “special makeup effects creator and designer”. Carpenter liet hem de vrije hand en Bottins fantasie deed de rest. Bottin moet wel de persoon zijn geweest die het hardst heeft gewerkt aan ‘The Thing’, want naar eigen zeggen leefde hij een jaar lang op de set en werkte hij onafgebroken zeven dagen per week aan zijn modellen en ontwerpen. Toen de film eenmaal klaar was, stuurde Carpenter hem naar het ziekenhuis, waar hij moest blijven vanwege uitputting.

Ook interessant is hoe Special Optical Effects Supervisior Peter Kuran vertelt hoe hij de iconische titelsequentie heeft gemaakt. Hieruit blijkt dat je met fantasie en eenvoudige middelen (hij gebruikte onder andere een aquarium en een vuilniszak) toch geschiedenis kunt schrijven. En van de beelden van de stop motion-miniatuurset die gemaakt is (en uiteindelijk niet gebruikt zijn, valt je mond beslist open. ‘The Thing: Terror Takes Shape’ is daarmee niet alleen verplicht kijkmateriaal voor fans van ‘The Thing’, maar ook zeker voor mensen die geïnteresseerd zijn in de technische en creatieve kanten van filmmaken in het algemeen.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

4K UHD-release: 20 oktober 2021 (als extra op de 4K UHD van ‘The Thing’)