The Three Investigators and the Secret of Terror Castle – T3I: The Three Investigators: Mission 2: Terror Castle (2009)

Regie: Florian Baxmeyer | 97 minuten | avontuur, familie | Acteurs: Chancellor Miller, Nick Price, Cameron Monaghan, James Faulkner, Anette Kemp, Jonathan Pienaar, Ron Smerczak, Martin Le Maitre, Catherine Cooke, Julia Bremermann, Axel Milberg      

Waarom? Waarom zou je naar ‘The Three Investigators’ kijken als er veel betere films voor handen zijn? Denk dan aan ‘The Goonies’ en ‘Spy Kids’. Rolprenten die veel inventiever, leuker en spannender zijn dan deze serie die zichzelf te serieus neemt. En nooit spannend, leuk, grappig of opmerkelijk wordt. De film lokt geen emoties uit.

De titelhelden storten zich in een nieuw avontuur als ze een videoband vinden waarop de ouders van Jupiter Jones te zien zijn. De ouwelui van de minidetective zijn al lang overleden, maar Jones ontdekt dat zij net als hij ook privédetectives waren. Zijn ouders zijn omgekomen bij hun laatste klus. De drie vrienden besluiten de zaak op te lossen en komen in contact met de maffe uitvinder Terril, die in een verlaten bos in Noord-Californië woont.

Het grootste bezwaar bij het bekijken van deze film is dat het zo’n liefdeloze meuk is. Deze productie is met dollartekens in de ogen gemaakt. Het was een moetje en niemand lijkt er oprecht plezier aan te beleven. Een doodzonde voor een jeugdfilm. De energie ontbreekt.

De film hint naar James Bond (de gadgets) en Harry Potter (de drie helden), maar mist de charme van die films. Het acteerwerk is niet noemenswaardig (Jupiter Jones is een veel te saai personage dat zichzelf als een soort James Bond minus de zelfspot ziet), de stunts zijn slaapverwekkend en de verhaallijn is slaapverwekkend. Kinderen zijn niet de meest kritische filmkijkers, maar ze verdienen beter dan dit.

‘Spy Kids’ was misschien niet origineel, maar wel met liefde gemaakt. De cast had er zin in, deed hun best en de grapjes waren tijdloos. ‘The Goonies’ was echt spannend en grappig en nam de jonge doelgroep serieus. ‘Harry Potter’ groeit met de fans mee en wordt steeds volwassener. ‘The Three Investigators’ is een cynische manier om het zakgeld van jong grut (of het salaris van hun ouders) te ontfutselen.

Frank v.d. Ven