The Tomorrow War (2021)

Recensie The Tomorrow War CinemagazineRegie: Chris McKay | 138 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Chris Pratt, Yvonne Strahovski, J.K. Simmons, Betty Gilpin, Sam Richardson, Jasmine Mathews, Edwin Hodge, Ryan Kiera Armstrong, Keith Powers, Mary Lynn Rajskub, Mike Mitchell, Jared Shaw

Na een bloederige 20e eeuw belooft het begin van de 21e eeuw ook al niet veel goeds. Toch valt dit alles in het niet vergeleken met wat we meemaken rond het jaar 2050. Volgens de Amerikaanse scifi-actiefilm ‘The Tomorrow War’ dan toch. Daarin worden we rond 2050 aangevallen door aliens, glibberige creeps met grote tanden, slijmerige tentakels en een beroerd humeur. Wat kunnen de overlevenden dan nog doen om te voorkomen dat de hele mensheid ten onder gaat?

Het antwoord is simpel: ze leggen een tijdsspronglijn aan waardoor bewoners uit 2022 kunnen worden getransplanteerd naar 2051. Die tijdreizigers vechten dan een week lang tegen de aliens, waarna de overlevenden mogen terugkeren naar aarde. Een van die tijdreizigers is oud-militair Dan Forester. Hij begrijpt al gauw dat militaire kracht niet werkt tegen de buitenaardse overmacht. Er moet een slim plan verzonnen worden om de wereld te redden, en snel ook.

‘The Tomorrow War’ is zo’n film waarbij je beter geen beroep doet op je gezond verstand. Net zoals bij veel tijdreisfilms vraag je je regelmatig af hoe de tijd ooit weer in het gareel komt. Wie er dan in detail over na gaat denken, merkt al snel dat er weinig van klopt. Maar ook de acties van onze helden en heldinnen zijn niet altijd even logisch. Ook is het jammer dat de klimaatmetafoor niet wordt uitgewerkt, sommige karakters erg bleekjes zijn en dat de afwisseling van brute actie en zoet sentiment zelden werkt.

Is dat alles erg? Nope. Ondanks zijn forse lengte verveelt ‘The Tomorrow War’ geen seconde. Er is meer dan voldoende actie, het decor (Miami, Puerto Rico, Russische toendra) ziet er prima uit, de aliens zijn tegelijk atletisch en creepy en het acteren is over het algemeen in orde. Ook de sandwichchronologie (van 2022 naar 2051 en weer terug) werkt prima.

‘The Tomorrow War’ biedt baggervet vermaak maar roept toch ook wat vragen op. Waarom zijn aliens uit een hoge beschaving altijd zo agressief? Waarom zijn het altijd weer de Amerikanen die de wereld moeten redden? En waarom lijkt het er in de eerste scènes op dat Schotland de finale van het WK 2022 speelt? Wat dat laatste betreft geloven we dan toch eerder in aliens. Of tijdreizen.

Henny Wouters

Waardering: 3

VOD-release: 2 juli 2021 (Prime Video)