The Trip to Italy (2014)

Regie: Michael Winterbottom | 108 minuten | komedie, drama | Acteurs: Steve Coogan, Rob Brydon, Claire Keelan, Rosie Fellner, Marta Barrio, Timothy Leach, Ronni Ancona, Rebecca Johnson, Alba Foncuberta Bufill, Flora Villani

“I won’t bury you, Batman…” opent Rob Brydon met een feilloos talent voor imitatie. Steve Coogan, ook geen onverdienstelijk imitator, doet een duit in het zakje en brengt een jongere versie van Michael Caine ten gehore. De voortdurende strijd om de beste Al Pacino of Sean Connery te kunnen nabootsen, zet voort. Samen rijden de mannen in een Mini Cooper cabrio door het adembenemende landschap van Noord-Italië. Steve was best te porren voor een “werkweek” met goddelijk eten en smakelijke conversaties met zijn vriend en collega Rob. Immers was hun eerste gastronomische reis door Noord- Engeland best meegevallen en zijn de mannen en vriendschappelijke rivalen elkaar destijds niet aangevlogen. Reden genoeg om af te reizen naar Piemonte voor het begin van ‘The Trip To Italy’, het vervolg op ‘The Trip’ (2010) uit de renstal van Michael Winterbottom.

Als Steve Coogan wordt gebeld door zijn vriend Rob Brydon om hem een week te vergezellen in Italië voor een vervolg van ‘The Trip’, stemt hij niet overenthousiast in. De mannen worden herenigd in het zonnige Liguria en zetten hun reis voort op weg naar luxe hotels en gastronomische restaurants, waar ze zullen genieten van alle facetten van de Italiaanse keuken. Steve drinkt niet meer, dat heeft hij zijn vriendin beloofd. Eeuwig zonde van al die prachtige Pinot Grigio’s en Barolo’s, maar Rob dringt niet verder aan.  Steve’s goede voornemen duurt precies een dag. Tussen de gangen door bepraten de mannen hun leven, hun werk en zijn de imitaties niet van de lucht. Rob staat 1-0 voor met zijn versie van Al Pacino, want als je je ogen dicht doet, hoor je geen verschil. “Whoo-ha”.

Rob heeft de opdracht gekregen van zijn werkgever The Observer om een fotoreportage van de reis te maken met enige culturele inhoud over Lord Byron en Percy Shelley. Enigszins onhandig poseert Brydon bij de mijlpalen uit de levens van deze beroemde dichters terwijl Coogan het tafereel met zijn iPhone “vakkundig” vastlegt.

De hotelkamer van Rob doet ook dienst als auditieruimte want hij is benaderd voor een bijrol in een Amerikaanse film van Michael Mann. Steve oppert de improvisatie te filmen en het kamermeisje neemt de rol van tegenspeelster op zich. Rob doet zijn Al Pacino jasje aan en pakt de vrouw compleet in. The Observer heeft boottochtje geregeld en de mannen genieten van de zee en het gezelschap op de het zeiljacht. De ontmoeting tussen Rob en de gastvrouw van het jacht verloopt niet helemaal zoals gepland en Rob loopt de rest van de week rond in tweestrijd. Hij deelt zijn huwelijkse zorgen niet met Steve, evenals het feit dat hij de rol in de Amerikaanse film zojuist heeft gekregen. Onder het genot van absolute “foodporn”, heerlijke geluiden uit de keuken en prachtige vergezichten over zee tasten de mannen hun verbond, interesses en rivaliteit af met onvervalste zwarte Britse humor. “Where do you stand on Michael Bublé?”…”On his windpipe!”.

Regisseur Michael Winterbottom trekt met de sequel van ‘The Trip’ een comfortabele jas aan en wederom word je als toeschouwer meegenomen in de vreemde, soms zure, maar smakelijke vriendschap tussen Steve Coogan (‘Alan Partridge’) en Rob Brydon (‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’). Het haantjesgedrag en het aftroeven van elkaar komt grotendeels voort uit het imiteren. Beide willen de beste zijn en beide zijn zeer getalenteerd. Heel prettig  aan deze culinaire komedie is dat je je tijdens het kijken meermaals afvraagt of je een realistische registratie van een werkvakantie zit te kijken naar of naar een fictieve mockumentary.

Waar ‘The Trip’ je zin gaf in warme chocolademelk met rum en een coltrui, krijg je bij “The Trip To Italy’ trek in coquilles met groene asperges met soepele witte wijn. Dat de mannen in hun zwarte cabrio over de Italiaanse bergwegen rijden met Alanis Morrisette als achtergrondmuziek, is tamelijk hilarisch. Zeker als ze kiften als een getrouwd stel over de uitspraak van de naam van de Canadese zangeres.

Lisette van der Meij

Waardering: 4

Bioscooprelease: 25 september 2014
VOD-release: 29 januari 2015
DVD-release: 29 januari 2015