The Unseeable (2006)

Regie: Wisit Sasanatieng | 97 minuten | horror | Acteurs: Suporntip Chuangrangsri, Tassawan Seneewongse, Siraphan Wattanajinda

‘The Unseeable’ is geregisseerd door de Thaise Wisit Sasanatieng (‘Citizen Dog’, ‘Tears of the Black Tiger’). De andere twee films die hij op zijn naam heeft staan behoren echter tot een geheel ander genre, namelijk komedie. De film komt langzaam op gang en blijft gedurende het eerste deel van de film behoorlijk langdradig. Er wordt weinig gesproken en actie is er bijna niet te vinden. Dit komt mede doordat er maar een paar personages in de film te vinden zijn. De schitterende setting is echter wel iets dat de kijker gelijk zal opvallen. De locatie is prachtig en zorgt voor een ontzettend meeslepende sfeer die ook precies lijkt te passen bij het verhaal. Hierdoor voel je je als kijker meer betrokken bij de film. Ook de muziek maakt het geheel helemaal af en zorgt goed voor de opbouwende spanning.

Ofschoon het begin traag is, wordt de verhaallijn daardoor wel erg duidelijk. Ook de personages leer je als kijker hierdoor goed kennen, waarschijnlijk ook juist doordat het er niet veel zijn. Hun emoties en angsten worden helder weergeven. Dit komt met name door de goede acteerkunsten van de drie hoofdpersonen in het verhaal. Vooral Mevrouw Ranjuan die wordt gespeeld door Suporntip Chuangrangsri, komt erg overtuigend over. Haar woede, wanhoop en verdriet weet ze met veel intensiteit neer te zetten. Dit terwijl zij verder geen andere films op haar naam heeft staan. Haar hele uitstraling past perfect bij haar rol, even als haar aristocratische uiterlijk. Dit geldt ook voor Nuanjan (Siraphan Wattanajinda, ‘Dakanda’) die worstelt met allerlei gevoelens waar zij soms ook letterlijk de baas niet over is. Haar hulpeloosheid en onmacht zal de kijkers zeker weten te raken.

In het laatste deel van de film neemt de spanning in het verhaal plots ontzettend toe. ‘The Unseeable’ lijkt eindelijk tot leven te komen en alle vragen waar de kijker mee worstelt worden in rap tempo beantwoord. Dit zorgt op bepaalde momenten zelfs voor enige verwarring, juist doordat alles ineens op z’n plek valt. Ook zijn er veel onverwachte wendingen te vinden die het verhaal echt helemaal af weten te maken. Juist doordat de film zo sloom op gang komt verwacht je dit als kijker niet. Hoewel je misschien een beeld hebt van hoe het verhaal zal verlopen zul je op bepaalde momenten toch behoorlijk verrast worden. De hoge tempo en de onverwachtheden houden tot helemaal aan het eind stand. Verder draagt de manier van filmen goed bij aan het effect dat deze op de kijkers heeft. Dit komt vooral naar voren wanneer Nuanjan aan het eind geheel de weg kwijt raakt.

‘The Unseeable’ is een vermakelijke Thaise film die zeker voor een aantal schrikmomenten zal weten te zorgen, met name aan het eind. Achteraf gezien vrij onvoorspelbaar en daarmee een goede thriller met een toch wel originele verhaallijn. Een horror, zoals het wordt aangeduid, kan het echter niet genoemd worden. Dit vanwege het feit dat het daar simpelweg niet beangstigend genoeg voor is en er toch iets te weinig momenten van echte schrik te vinden zijn. Een redelijke film, waarbij je als kijker even door het eerste, langdradige stuk heen moeten bijten. Daarna blijkt het het kijken zeker waard en weet je waar je al die tijd op gewacht hebt.

Charlotte Visser