The V-Word – Masters of Horror: The V Word (2006)

Regie: Ernest R. Dickerson | 59 minuten | horror | Acteurs: Arjay Smith, Branden Nadon, Michael Ironside, Lynda Boyd, Jodelle Ferland, Keith D.Humphrey, Terry D.Stevens

Vampiers zijn al sinds de begindagen van Hollywood gewilde protagonisten voor enge films van velerlei aard. Het is dus dan ook niet zo verwonderlijk dat de serie ‘Masters of Horror’ uiteindelijk ook met een film over dit veelvuldig uitgemolken onderwerp komt. De ellende begint allemaal als de jongens Justin en Kerry in het holst van de nacht besluiten om een mortuarium te bezoeken omdat ze ‘nog nooit een echt lijk hebben gezien’. Al snel worden ze aangevallen door een ronddolende vampier, met alle nare gevolgen van dien. ‘The V-Word’ kan grofweg verdeeld worden in twee stukken.

In het eerste deel ligt de nadruk vooral op spanningsopbouw en het oproepen van een duister, griezelig en naargeestig sfeertje, terwijl in het tweede deel vooral het bloed rijkelijk vloeit en rondspuit. De makers hebben ook getracht nog een soort klein familiedrama over Justin en de moeizame relatie met zijn vader en (in mindere mate) zijn moeder in de film te verwerken, maar dit subplot komt eigenlijk niet of nauwelijks uit de verf.

Het grootste probleem van ‘The V-Word’ is dat de film voortborduurt op een thema dat al zo vaak en op zoveel manieren is bewerkt. Dickerson slaagt er niet om een originele draai aan het thema te geven wat ertoe leidt dat deze productie vooral een herhaling van zetten is: we hebben het allemaal al eens eerder, en vooral ook beter gezien. De echte horrorfanaten zullen best nog wel een paar aardige dingen uit dit werkje kunnen halen, maar de meeste zaken zoals opengereten nekken, bloedzuigende creaturen van de nacht en schrikscènes in het schemerduister behoren tot het standaardrepertoire van vrijwel alle films uit dit genre. Wat overblijft is een bij vlagen aardige filmpje dat de middelmaat echter niet weet te ontstijgen.

Frank Heinen