The Wild Stallion (2009)

Regie: Craig Clyde | 83 minuten | drama, familie | Acteurs: Miranda Cosgrove, Danielle Chuchran, Fred Ward, Connie Sellecca, Robert Wagner, K.C. Clyde, RaeAnn Christensen, Paul Sorvino, Corbin Allred, Carlisle Studer, Scotty Meek, Michael Lawson, Gib Gerard, Casey Evans, Dustin Hunter Evans, Bob Lanoue

Veel meisjes houden van paarden. Dat is al eeuwen zo, en dat zal in de komende eeuwen ook niet veranderen. Wat ook niet zal veranderen is de formule van veel films in het familiegenre. De clichés vliegen je om de oren, maar het is wel lekker veilig om zo’n film te maken, want de doelgroep heeft nog niet veel vergelijkingsmateriaal en zal smullen van het voorspelbare verhaal. Zo ook ‘The Wild Stallion’, geen remake van ‘The Black Stallion’, maar in de beste tradities van de kind-en-dierfilm wel een ode aan alle soortgelijke voorgangers, waarvan nauwelijks wordt afgeweken.

Hanna (Miranda Cosgrove, “iCarly”) woont samen met haar vader (Fred Ward) in een stad in Ohio. Omdat haar moeder enige jaren geleden is overleden aan kanker en haar vader op zakenreis moet, zit er weinig anders op dan dat Hanna een maandje verblijft op de Bear Mountain ranch van een vroegere vriendin van Hanna’s vader. Een hele verandering voor het stadse meisje, die echter wel haar zinnen heeft gezet op het fotograferen van wilde mustangs die in dat gebied veel voorkomen. De liefde voor fotografie is haar bijgebracht door haar moeder. Op de ranch maken we kennis met papa’s ex-vriendin uit zijn studententijd Mattie (Connie Sellecca), haar drie medewerkers Dallas, Ty en Alvin en CJ, een pittig meisje dat erg goed overweg kan met paarden en die de komst van Hanna met lede ogen aanziet. CJ heeft al snel door dat Hanna’s stadse uiterlijk nauwelijks iets met haar innerlijk van doen heeft en de twee meisjes raken bevriend. De band wordt nog sterker wanneer de twee op een tochtje de vermaarde wilde zwarte hengst vinden. Het bestaan van deze wild stallion was tot hun ontdekking onzeker, het zou slechts een legende zijn. Het aantal wilde mustangs neemt sterk af in de omgeving van de Bear Mountain ranch. Zou het hulpje van de sherrif, Morg Haynes (Corbin Allred) er meer van af weten?

De cast van ‘The Wild Stallion’ bestaat uit louter knappe knoppies: hoofdrolspeelster Miranda Cosgrove (“iCarly”) wordt later vast een hartenbreker, maar vlak Danielle Chuchran die de rol van CJ speelt ook niet uit. Om de meekijkende oudere zussen van eye candy te voorzien zijn de aantrekkelijke K.C. Clyde en Gib Gerard aangetrokken die de broers Dallas en Ty spelen. Mooi popje RaeAnn Christensen vertolkt nog een erg kleine rol als vriendin van Mattie, maar haar rol komt nauwelijks uit de verf. De plot van de film zit op zich goed in elkaar, al wordt er met sommige uitgezette plotlijntjes niet veel of niet voldoende gedaan. Het verwisselen van de fotorolletjes wordt bijvoorbeeld als een grootse gebeurtenis aangekondigd (je voelt ‘m namelijk al aankomen wanneer Mattie er op hamert dat niemand, maar dan ook niemand de foto’s mag zien en ze dus niet ontwikkeld mogen worden…), maar wanneer de foto’s toch in verkeerde handen komen, gebeurt dit op zo’n terloopse manier dat je het als kijker ook net zo goed niet mee kan krijgen. Überhaupt komt de hobby van Hanna weinig aan bod, daar had best meer mee gedaan mogen worden. De komisch bedoelde pranks die de twee broers op Alvin loslaten en omgekeerd zullen voor de jeugdige doelgroep misschien wel vermakelijk zijn en de rol van Morg is gewoonweg belachelijk, zeker in een familiefilm (hij legt dreigend zijn hand op een pistool als zijn hulpje niet meteen doet wat hij zegt).

De voice over van Hanna, die de kijker in dagboekvorm lijkt te willen vertellen wat er op het scherm gebeurt, of erger nog, gaat gebeuren, is wel wat irritant. Tegenover deze kanttekeningen staan echter genoeg positieve punten. De cinematografie is erg mooi, het aantrekkelijke landschap wordt ten volste uitgebuit en het ongecompliceerde verhaal biedt voldoende spanning en entertainment. De cast scoort een voldoende. Dat de dialogen dan minder sterk zijn, hoeft voor de doelgroep geen probleem te zijn. Grote kans dat ‘The Wild Stallion’ door hen regelmatig in de dvd-speler gestopt wordt om ‘m nog een keer te kijken.

Monica Meijer