The Young Offenders (2016)

Regie: Peter Foott | 83 minuten | avontuur, komedie | Acteurs: Alex Murphy, Chris Walley, Hilary Rose, Dominic MacHale, P.J. Gallagher, Shane Casey, Pascal Scott, Ciaran Bermingham, Michael Sands, Cora Fenton, Stephen O’Connor, Fionula Linehan, Tommy Harris

De Ierse tieners Jock en Conor zijn de beste vrienden. Ze dragen hetzelfde kapsel (opgeschoren aan de zijkant, plat bovenop), ze roken stiekem sigaretten, ze halen streken uit op school en ze hebben allebei een iq dat je hooguit aantreft bij foetussen in de baarmoeder. Deze twee oerdomme figuren horen op een dag dat er zakken met drugs overboord zijn gespoeld aan de Ierse kust. Dus pakken ze de (gejatte) fiets en beginnen een roadtrip op zoek naar de drugs, die 7 miljoen straatwaarde hebben.

In de komische misdaadfilm ‘The Young Offenders’ volgen we onze aandoenlijke helden op hun zoektocht. Tijdens die rit worden Conor en Jock achtervolgd door een plaatselijke politieagent, voor wie notoire fietsendief Jock zijn eigen Moby Dick is geworden. Onderweg stuiten onze onnozelaars nog op een alcoholische boer, waar liefhebber van kipgerechten Conor zijn eigen innerlijke kip ontdekt. Ook lopen ze een manke, enigszins labiele misdadiger tegen het lijf.

Deze heerlijk dwaze komedie moet het vooral hebben van de humor. Die is een kruising tussen de vroege Guy Ritchie en de avonturen van de hersenloze wichten uit ‘Derry Girls’. Maar terwijl onze vriendinnen uit Derry zich beperken tot humor, weten onze young offenders soms ook te ontroeren. Vooral de goeiige Conor, die zich steeds bewust is van zijn eigen domheid maar genoeg eigenwaarde heeft om zichzelf te verweren tegen de plagerijen van Jock en de kwetsende opmerkingen van zijn goedbedoelende, veel te jonge moeder.

Maar het is dus vooral de humor die het hier doet. Die neigt een enkele keer naar slapstick, maar doet soms ook denken aan de droge humor van het enigszins vergelijkbare ‘Adam & Paul’. De onnozele plannen en capriolen van de talentloze would-be misdadigers doet dan weer denken aan Guy Ritchie en de vroege films van Danny Boyle. Zonder de al te scherpe randjes.

Zo is ‘The Young Offenders’ een heerlijke komedie, die ondanks alle referenties toch vooral zichzelf is. Oergeestig, soms ontroerend, met mooie plaatjes van de Ierse kust en met muziek die de boel flink voortstuwt. En met twee helden die we niet snel zullen vergeten. Want oi, oi, oi, wat is dit grappig!

Henny Wouters

Waardering: 4