Trapeze (1956)

Regie: Carol Reed | 105 minuten | drama | Acteurs: Burt Lancaster, Tony Curtis, Gina Lollobrigida, Katy Jurado, Thomas Gomez, Johnny Puleo, Minor Watson, Gérard Landry, Jean-Pierre Kérien, Sidney James

Door een ongelukkige val na een mislukte trapeze sprong gaat de grote Mike Ribble gedesillusioneerd door het leven. Niet langer aan de trapeze, maar als klusjesman werkt hij in het circus van directeur Bouglione (Thomas Gomez). En verder drinkt hij veel, erg veel. Wanneer Tino Orsini helemaal van Brooklyn naar Parijs reist om Mike te vragen om hem de driedubbele salto bij te brengen, het summum voor een trapeze artiest en iets dat maar weinigen is gegeven, weigert Mike dat pertinent. Dat hij zelf kreupel is geworden, is tot daar aan toe, hij wil er niet aan bijdragen dat het een ander overkomt. Maar het artiestenbloed kruipt waar het niet gaan kan en Mike laat zich toch door Tino overhalen. Alles gaat goed, totdat de mooie, maar gewetenloze Lola zich in hun act dringt met veel gemanipuleer. Eerst legt ze het aan met Mike en als die ongevoelig blijkt te zijn voor haar schoonheid en charmes, legt ze het aan met Tino. De onderlinge spanningen lopen door haar intriges steeds verder op, helemaal als de grote circusdirecteur John Ringling North (Minor Watson) het circus van Bouglione bezoekt. Hij was altijd al een groot fan van Mike en de act die Mike samen met Tino heeft, wil hij graag naar New York halen. Hij geeft ze drie weken de tijd om hem de driedubbele salto te laten zien en dan krijgen ze een lucratief contract aangeboden. Lola voelt zich buitengesloten en laat het er niet bij zitten.

Zelfs voor een zaterdagmiddag film is dit een taaie zit of je moet heel erg veel van trapezewerk houden, en zelfs dan is het nog maar de vraag of dit een onderwerp is dat zich voor het witte doek leent. De acrobatiek is wel aardig, maar niet boeiend genoeg om een hele film lang de aandacht vast te houden. Te vaak krijg je het gevoel dat je steeds naar hetzelfde kunstje zit te kijken en het wordt er niet spannender op. Bij elke nieuwe herhaling wordt het moeilijker de neiging te onderdrukken om in het programmaboekje te spieken of de volgende act meer vertier zal bieden.  Ook de verwikkelingen op liefdesgebied zijn mager, ze zijn voorspelbaar en als ze dat niet zijn, worden ze er flink met de haren bij gesleept wat weer het andere uiterste is. Een van de weinig leuke dingen is het huwelijk tussen Rosa (Katy Jurado) en Chikki (Gérard Landry). Ooit was Rosa verliefd op Mike, maar vanwege het uitblijven van enige respons, is ze met Chikki getrouwd. Chikki weet maar al te goed dat hij slechts tweede keuze is en ze kibbelen wat af en ze breken op en ze komen weer bij elkaar. Maar als Rosa Mike wil troosten, terwijl Mike daar geen behoefte aan heeft, legt Chikki met een klein liefdevol gebaar zijn hand op de hare. Hij weet hoe zijn vrouw in elkaar zit en ze zullen heus ruzie blijven maken, maar hij houdt van haar en zij, ondanks alles, ook van hem. Dat alles zit heel fraai in dat ene, minieme gebaar besloten.

Diana Tjin-A Cheong