Treasure Buddies (2012)

Regie: Robert Vince | 90 minuten | komedie, avontuur, familie | Acteurs: Mason Cook, Edward Herrmann, Richard Riehle, Adam Alexi-Malle, Mo Gallini, Ranya Jaber, Christopher Maleki, Lochlyn Munro, Ellie Harvie | Originele stemmencast: Tucker Albrizzi, Skyler Gisondo, G. Hannelius, Ty Panitz, Charles Henry Wyson, Elaine Hendrix, Kaitlyn Maher, Maulik Pancholy, Ryan Stiles, Bonnie Somerville, Aidan Gemme

Robert Vince, schrijver, producent en regisseur van de meeste Disney ‘Buddies’ films, laat de vijf Golden Retrieverpups in ‘Treasure Buddies’ naar Egypte reizen. Pete (Mason Cook, ‘Spy Kids 4’), het baasje van één van hen, Mudbud, is namelijk met zijn opa op zoek naar de verloren geachte halsband van Cleocatra (de kat van… juist). Ooit was Pete’s opa een echte avonturier, en in Egypte ontdekte hij tijdens een archeologische speurtocht de helft van een kunstobject dat, in complete vorm, de plek zou aangeven waar het graf van Cleocatra zich zou bevinden. De kat van Cleocatra schijnt ooit iets gedaan te hebben, wat wordt niet precies duidelijk, waardoor niet katten, maar honden ook nu nog worden gezien als de beste vriend van de mens. Nu heeft opa (Richard Riehle) een museum in Fernfield, dat echter wegens geldzorgen moet sluiten. Op de dag van de sluiting staat ineens een Engelsman, Philip Wellington (Edward Herrmann) voor zijn neus. Met de andere helft van het kunstobject…

‘Treasure Buddies’ kent een ietwat vreemde en overbodige vertelstructuur: het raamwerk wordt gevormd door een in Egypte wonend kapucijneraapje Babi die zijn neefje Babu, die bij hem in de leer komt, vertelt over zijn ontmoeting met de Buddies. Babi is een ordinaire dief, gek op alles wat glinstert en daarnaast dikt hij zijn avontuur behoorlijk aan. Babu is in eerste instantie erg onder de indruk dat zijn oom de wereldberoemde Buddies gekend en zelfs van de dood gered heeft, maar begrijpt al gauw dat het heroïsche verhaal met een flinke korrel zout genomen moet worden.  Babi ontmoette de Buddies toen zij aankwamen in Egypte. Zij zijn als verstekelingen meegereisd in het vliegtuig dat Pete, zijn opa en Wellington  naar het Afrikaanse land bracht. De vijf pratende puppies weten namelijk – in tegenstelling tot Pete en zijn grootvader – wat deze Wellington en zijn kale scharminkel van een kat Ubasti van plan zijn: Wellington wil de halsband van Cleocatra stelen en zijn kat wil het gebruiken om de mensheid én alle honden aan hem te onderwerpen. Dat willen de Buddies natuurlijk voorkomen!

Lange tijd weet Pete echter niets van de aanwezigheid van de puppies. De hondjes moeten op eigen kracht, en minimale hulp van Babi en babykameeltje Cammy, Pete zien te bereiken en de snode plannen van Ubasti te doorkruisen. Bereid je voor op door ‘Indiana Jones’-achtige taferelen zodra iedereen de graftombe van Cleocatra bereikt heeft. Ouders van hele jonge kinderen zijn gewaarschuwd: sommige scènes kunnen wellicht te heftig zijn (een scène met een enge slang, een man valt in een kuil vol slangen en komt verder niet meer terug in het verhaal…).

Het blijft wennen: die geanimeerd pratende, maar zeer aandoenlijke puppies. In ‘Treasure Buddies’ komen daar ook nog eens twee op onnatuurlijke wijze kletsende kapucijneraapjes en kamelen bij. Net als de verhaallijn (voorspelbaar, nauwelijks origineel) geldt hier echter voor dat de doelgroep zich hier niet druk om zal maken. Voor hen is ‘Treasure Buddies’ een meeslepend avontuur in een spannende omgeving met grappige en schattige personages. Dat de buitenscènes overduidelijk in een studio opgenomen zijn, doet voor hen niet ter zake. Het hoofdverhaal – de zoektocht van de Buddies naar Pete en de reis van Pete en zijn opa door Egypte – biedt genoeg plezier en spanning. Voor de doorgewinterde filmliefhebber is er echter weinig om ‘Treasure Buddies’ aan te raden.

Monica Meijer