Turbo Kid (2015)

Regie: François Simard, Anouk Whissell, Yoann-Karl Whissell | 93 minuten | actie, avontuur, science fiction | Acteurs: Munro Chambers, Laurence Leboeuf, Michael Ironside, Edwin Wright, Aaron Jeffery, Romano Orzari, Orphée Ladouceur, Steeve Léonard, Yves Corbeil, Evan Manoukian, Anouk Whissell, François Simard, Tyler Hall, Martin Paquette, Pierre Sigouin, Yoann-Karl Whissell

Het Canadese regisseurstrio Francois Simard, Anouk Whissel en Yoann-Karl Whissel noemt hun film ‘Turbo Kid’ “Bugs Bunny voor volwassenen.” Eigenlijk past de omschrijving van het blad Wired beter: “Mad Max on a BMX” oftewel Mad Max Junior. Voor de echte liefhebber van old school ‘blood and gore’ is ‘Turbo Kid’ niet te missen. En, als extra traktatie, zien we ook Michael Ironside (‘Total Recall’, ‘Starship Troopers’) weer eens in een schurkenrol die hem past als een handschoen. Plak daar de innemende rol van Australisch topacteur Aaron Jeffery (‘Underbelly’, “McLeod’s Daughters”) aan vast en je hebt een amusante film die zeer waarschijnlijk een cultstatus zal gaan scoren in de nabije toekomst.

De film draait om een tiener, ‘The Kid’ (Munro Chambers) genaamd, een weesjongen die zichzelf in leven houdt door relikwieën uit het verleden te sprokkelen en deze te ruilen tegen drinkwater. Want in een desolate, post-apocalyptische wereld, door zure regen en nucleair afval aangetast, is schoon water een kostbaar goedje. Hij maakt kennis met Apple (Laurence Leboeuf), een robotmeisje van het vriendelijke soort. Samen met haar en armworstelaar Frederic (Aaron Jeffery) neemt The Kid het op tegen schurk Zeus, een bendeleider die zijn volgelingen vermaakt met gewelddadige arenagevechten in een verlaten zwembad.

The Kid valt na een achtervolging in het dorre landschap door een metalen luik en stuit op het ruimteschip van zijn stripboekheld Turbo Rider. Als hij diens pak aantrekt, met bijbehorende superpower handschoen, voelt hij zich onoverwinnelijk. In hun strijd tegen Zeus (Ironside) lopen ze geregeld een paar ‘deukjes’ op, maar uiteindelijk weet het trio de boze krachten te trotseren.

De film bevat, naast snedige teksten van met name Aaron Jeffery, veel verwijzingen naar  oudere horrorfilms. Niet verwonderlijk, want de filmmakers keken in hun jeugd wel zeven horrors per weekend (!). Het drietal speelt zelf ook mee in ‘Turbo Kid’: Francois als de vader van The Kid, Anouk als zijn moeder en Yoann-Karl als boosaardig hulpje van Zeus. En inderdaad, ‘Turbo Kid’, valt te omschrijven als een satirische pastiche van de klassieker ‘Mad Max’. Grappig zijn de achtervolgingen op de BMX-fietsjes, de Indiana Jones-look van Frederic én de Italo-achtige deuntjes die de scènes waarin uitbundig met bloed en ledematen wordt gestrooid muzikaal ondersteunen. Als je deze horror splatter movie met romantische twist niet al te serieus neemt, zal je er veel plezier aan beleven.

‘Turbo Kid’ sleepte een Audience Award in de wacht op het South By South West Filmfestival en werd daarnaast officieel geselecteerd voor het prestigieuze Sundance Filmfestival. Heb je meer aanprijzingen nodig? Okay, eentje nog. Er wordt in deze film maar liefst 90 liter bloed in de rondte gespoten. Voor de liefhebbers van ‘Machete’ en ‘World’s End’. Eindoordeel: niet verwacht cool!

Ruud Stift

‘Turbo Kid’ verschijnt dinsdag 3 november 2015 op DVD en blu-ray.