Un drôle de caïd (1964)

Regie: Jacques Poitrenaud | 95 minuten | komedie | Acteurs: Dany Saval, Louis de Funès, Maurice Biraud, Robert Manuel, Dora Doll, Gérard Lartigau, Jean Lefebvre, Claude Piéplu, Maria Pacôme, Dany Carrel, André Badin, Bernard Cara, Madeleine Clervanne, Evelyne Dassas

Marcel en Francis zijn inbrekers van de meest geduldige soort. Ze breken in bij rijke landgenoten en nemen alle tijd om de kluizen te kraken. Daarna pakken ze op hun gemak hun dubbelleven op, want familie en vrienden mogen natuurlijk van niets weten. Hoe professioneel en geduldig Marcel en Francis ook zijn, hun criminele carrière levert ze nauwelijks iets op. Wat ontbreekt in hun tweemans-organisatie is een meesterbrein. Die dient zich onverwacht aan tijdens een inbraak, in de vorm van een schone blondine.

Vanaf het moment dat die blondine haar opwachting maakt, krijgt de toch al vlotte misdaadkomedie ‘Un drôle de caïd’ (ook bekend als ‘Une souris chez les hommes) nog meer vaart. We gaan van de ene kluchtige situatie naar de andere, in een opeenvolging van verkleedpartijen, persoonsverwisselingen en misverstanden, uiteindelijk uitmondend in een slapstickspektakel op ijs (zonder schaatsen).

‘Un drôle de caïd’ is een van de vijf films waaraan de legendarische Louis de Funès in 1964 zijn karakterkop verleende. Toch is deze klucht geen typisch Funès-verhikel, maar veel meer een ensemblefilm. Maurice Biraud biedt als evenwichtige partner in crime Francis tegenwicht aan de bekkentrekkerijen van de Funès. Grootste troef is actrice Dany Saval, die als nieuwbakken crimineel onschuld en jeugdige bravoure koppelt aan een praktisch soort intelligentie. Bovendien beschikt zij over een mooi afgemeten gilletje en benen die ergens beginnen maar nergens eindigen.

Een 21e-eeuwer die deze film bekijkt, kan zich over een aantal zaken verbazen. Dat er in 1964 al cameratoezicht was in supermarkten. Dat een actrice in een Franse mainstreamklucht in een doorschijnend nachtgevalletje rondloopt. Maar vooral dat ergens halverwege het verhaal een onverwachte filmische grap opduikt, een frivoliteit die je pas in de postmoderne toekomst zou verwachten.

Natuurlijk is niet alles even leuk aan ‘Un drôle de caïd’, maar de film heeft opvallend goed de jaren doorstaan. Een grappig verhaal en tijdloze humor volstaan daarvoor. En natuurlijk de eeuwige boodschap dat misdaad niet loont. Of toch?

Henny Wouters

‘Un drôle de caïd’ verschijnt donderdag 16 oktober 2014 op DVD (Louis de Funès – Best of – Limited Edition).