Vive la France (2013)
Regie: Michaël Youn | 97 minuten | komedie | Acteurs: José Garcia, Michaël Youn, Isabelle Funaro, Ary Abittan, Jérôme Commandeur, Vincent Moscato, Jean François Cayrey, Franck Gastambide, Mousssa Maaskri, Hamid Najah, Fatsah Bouyahmed, Emilie Caen, Jean-Louis Barcelona, Martial Courcier, Kamel Benchemekh, Laurence Oltuski, Dominique Foure, Philippe Ambrosini, Michel Ferracci, Claude Sese
De halfbroers en in principe goedmoedige herders Muzafar en Ferouz worden door hun president op een vliegtuig richting Frankrijk gezet. Hun missie: het opblazen van de Eiffeltoren om zo het onbekende staatje Taboulistan eindelijk op de wereldkaart te zetten. Wanneer hun vliegtuig door een staking van het Franse grondpersoneel echter landt op het eiland Corsica in plaats van in Parijs, leert het tweetal een compleet andere kant van Frankrijk kennen. Het blijkt het begin van een doldwaze tocht door een land dat cultureel nogal verschilt van het traditionele woestijnstaatje Taboulistan…
‘Vive la France’ gooide in Frankrijk hoge ogen in het voorjaar van 2013 en werd zowel vrij goed bezocht als door de nodige filmcritici positief ontvangen. De typetjes Muzafar en Ferouz doen met hun snorren, krulhaar, gedrag en accent sterk denken aan Borat, de figuur die het levenslicht zag dankzij de Brit Sacha Baron Cohen. Het principe van twee wereldvreemde sullen op een terroristische zelfmoordmissie leidt tot nogal wat absurdistische situaties. Hoewel de humor soms wat cartoonesk, clichématig en flauw is en zeker niet alle grappen een schot in de roos zijn, is ‘Vive la France’ als lichthartige komedie geregeld best genietbaar. Zo verbaast het tweetal uit Taboulistan zich er nogal over dat het in Frankrijk blijkbaar uit den boze is om vrouwen met praatjes een mep te verkopen, belandt een van hen in een potje rugby met een stel Franse kleerkasten, betreden ze met een shirt van aartsrivaal Paris St. Germain een supportersbar van Olympique Marseille en worden ze door de Franse immigratie- en naturalisatiedienst bijna op een vliegtuig naar Bagdad gezet. In feite doorstaan Muzafar en Ferouz veel van hun ontberingen alleen dankzij de hulp van Marianne Bouvier, een wulpse en sociaal betrokken journaliste die zich opwerpt als de beschermengel van de twee sullen. ‘Vive la France’ maakt ook af en toe rake toespelingen op dictatoriaal geleide bananenrepublieken of de Franse volksaard en toont op ludieke wijze dat Parijzenaars, Marseillanen, Corsicanen en Fransen uit het midden van het land weinig met elkaar gemeen hebben, ondanks dat ze allemaal deel uitmaken van dezelfde geünificeerde natiestaat.
Hoewel er genoeg betere komedies zijn gemaakt in de moderne filmgeschiedenis, is ‘Vive la France’ over de gehele linie best een aardige prent. Zeker wel een kijkbeurt waard als je uit de voeten kunt met enigszins absurdistische humor à la Louis de Funès of Borat en een vleugje verholen maatschappijkritiek.
Frank Heinen
‘Vive la France’ verschijnt dinsdag 22 oktober 2013 op DVD en blu-ray.