War of the Arrows-Choi-jong-byeong-gi Hwal (2011)

Regie: Han-min Kim | 118 minuten | actie, geschiedenis | Acteurs: Hae-il Park, Seung-yong Ryoo, Chae-won Moon, Mu-Yeol Kim, Han-wi Lee, Kyeong-yeong Lee, Gi-woong Park, Rye Hei Otani, Gu-taek Kim, Eunjin Kang, Seung-joon Lee, Jae-goo Lee, No-shik Park, Da-wit Lee, Min-seo Jeon, Jo Sin-je

Het bij vlagen intense actiedrama ‘War of the Arrows’ van regisseur Kim Han-min kenmerkt zich door de bijna 122 minuten-lang hoog gehouden spanning. Achtervolging stapelt zich op nieuwe achtervolging en de ontwikkelingen in de plot blijven onvoorspelbaar tot de laatste minuut. Het is een indrukwekkende prestatie van de regisseur in zijn pas derde speelfilm.

Centraal in de film staan de meesterlijke boogschutter Nam-yi en zijn zusje Ja-in. In het Korea van de 17e eeuw wordt hun dorpje overvallen door troepen uit Mantsjoerije. Ja-in wordt ontvoerd, waarna Nam-yi samen met de geliefde van zijn zus een klopjacht organiseert om Ja-in te bevrijden.

Wat vooral opvalt aan de film is de prima cinematografie, waardoor pijlen soms rakelings de camera passeren, en de geweldige montage in de achtervolgingsscènes. Gelijk aan de figuren die jagen of achtervolgd worden, laat de film zo afwisselend wel en geen overzicht zien. De vechtscènes worden daarnaast qua intense actie afgewisseld met de even intense blikken; smachtend naar elkaar of de indringende blik van een boogschutter die zijn aartsvijand wel of geen genade schenkt en daarmee diens lot en eer bezegelt. Het komt de spanning van ‘War of the Arrows’ zeer ten goede, en de film weet zich zo te onderscheiden tussen de vele andere Aziatische martial-arts films van de laatste jaren. Met een hoog tempo presenteert ‘War of the Arrows’ zich als een welkome afwisseling; de zwaarden en vechtkunst-met-de-blote-vuisten zijn grotendeels afgewisseld voor het pijl-en-boog-werk, dat met geweldige geluidseffecten (muziek is er bijna niet) de indruk wekt dat je je midden in een Koreaans bos tussen de schutters begeeft.

De eerste drie kwartier van de film neemt Kim Han-min de tijd om de eer en emoties van zijn hoofdrolspeler goed te laten vertolken. Hierdoor is de actie die later volgt nog beter, sneller en intenser. Geweldig spannend vermaak.

Luuk Imhann

‘War of the Arrows’ verschijnt donderdag 24 mei 2012 op DVD en blu-ray.