Wildebeest (2018)

Recensie Wildebeest CinemagazineRegie: Nicolas Keppens, Matthias Phlips | 19 minuten | animatie, korte film | Originele stemmencast: Chris Boni, Sam Louwyck

Wanneer Linda en Troyer op safari gaan gebeurt er iets verschrikkelijks. Ze worden achtergelaten door de jeep en moeten zien te overleven in de wildernis. Toch heeft Linda nog een belangrijk doel voor ogen, namelijk haar geliefde olifanten spotten.

‘Wildebeest’ bestaat uit echt gefilmde beelden, waar de 2d geanimeerde personages als het ware in zijn geplakt. Troyer is een stugge vent met een dikke snor en een zwarte mat en Linda een gezette, bleke vrouw met een obsessie voor olifanten. Samen met nog drie andere typische toeristen – denk aan roodverbrande gezichten en witte shirt met print – zitten ze in een jeep die over de savanne scheurt. Naast de wilde dieren zijn met name de iPad met olifantenplaatjes en het decolleté van een mede passagier interessant. Wanneer het groepje toeristen uitstapt en de jeep vervolgens zonder Troyer en Linda weer vertrekt, begint het avontuur.

‘Wildebeest’ is een komische korte animatie waarin de typische Westerse toerist op de hak wordt genomen. De twee hoofdpersonages zijn goed uitgedacht en hebben zowel herkenbare als absurde kenmerken. De interactie tussen het getrouwde stel zorgt voor dwaze dialogen en fijne fragmenten van intimiteit en de live-action beelden worden hierbij op subtiele wijze ingezet. ‘Wildebeest’ is de moeite waard om te kijken. Dat er veel tijd en concentratie heeft gezeten in het tot stand komen van de film, straalt er vanaf. Wie houdt van droge, zotte humor zal dan ook zeker smullen van deze animatie.

Marieke de Vries

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 2 oktober 2018 (DVD/blu-ray-box Selected Shorts #25 – De Beste Vlaamse Kortfilms)​