Wonderbroeders (2014)

Regie: Johan Timmers | 88 minuten | komedie | Acteurs: Martin van Waardenberg, Kees Hulst, Ton Kas, Egbert Jan Weeber, Thomas Acda, Noortje Herlaar, Bert Luppes, Eva Duijvestein, Beppie Melissen, David Lucieer

In het klooster van Wanroij wonen zes broeders. Broeder Salomon komt al snel te overlijden, maar de Orde van Wanroij heeft te weinig geld in kas om zijn laatste wens uit te laten komen. Omdat hij niet in zijn Afrikaanse geboorteland begraven kan worden, wordt het toch de kloosterbegraafplaats. Terwijl ze met de plechtigheid bezig zijn, zien de heren vanuit hun ooghoeken een stel aannemers op hun erf.

Wat blijkt: het klooster moet wijken voor een wellness centrum. Wanneer de monniken bij de arrogante projectontwikkelaar (Eva Duijvestein) verhaal halen, weet zij hen te vertellen dat hun baas, bisschop Heijntjes (Bert Luppes), toch echt akkoord heeft gegeven. Sterker nog: er zijn drie aangetekende brieven bij hen bezorgd, dus ze hadden het heus kunnen weten. Laat nu de geadresseerde Abt Paulus van Liersen (Kees Hulst) zijn… Dat zou geen probleem moeten zijn, maar Paulus is dementerend. Bisschop Heijntjes houdt voet bij stuk, maar mochten de broeders het bedrag dat nodig is om het klooster draaiende te houden, zelf op kunnen brengen, tja, dan valt er wellicht over te praten. Maar hoe halen de arme dienaren van God achtduizend euro’s per maand op? Er is niets minder dan een wonder nodig. En wie goed op heeft gelet, ziet aan de titel van de film al dat dat nu precies is wat er gebeurt…

‘Wonderbroeders’ is in de markt gezet als komedie in de trant van ‘De Marathon’. Het vertelt eigenlijk hetzelfde verhaaltje, maar plaats van handeling en personages zijn ingewisseld. Maar een succesformule kun je wel opnieuw toepassen, maar verwacht dan geen soortgelijk resultaat.

‘Wonderbroeders’ is in veel opzichten minder geslaagd dan de zowel door critici en publiek omarmde favoriet ‘De marathon’. De film ziet er absoluut verzorgd uit, de locatie is sfeervol, en de acteurs zijn zeker niet slecht, maar het voorspelbare scenario van Martin van Waardenberg (die broeder Dominicus speelt) biedt te weinig diepgang voor hun personages. Naast gelovig zijn ze vooral ook absurd goedgelovig, waardoor het deel van de plot dat over zuster Jessica (Noortje Herlaar in haar speelfilmdebuut) gaat ongeloofwaardig wordt.

Daarnaast is de humor hooguit goed voor een glimlach. Hardop lachen is er meestal niet bij, hoewel Ton Kas daar toch genoeg aanzetten voor geeft (erg leuk is bijvoorbeeld de scène waarin ze de dementerende Paulus buiten sluiten door in het Engels over hem te praten). Maar daar staan dan ook weer genoeg tenenkrommende scènes tegenover (de invalide man die plots kan lopen, een in bijzijn van honderden wonder-bezoekers in de struiken plassende Paulus, de zich uitkledende Jessica die door broeder Lucas (Egbert-Jan Weeber) wordt bespied). Om nog maar te zwijgen over de kinderlijk eenvoudige manier waarop Heijntjes uiteindelijk op zijn falie krijgt. Ondanks het feit dat ‘Wonderbroeders’ voor alle leeftijden is gekeurd, is het vanwege deze scène beter om de film niet met al te jeugdige kijkers te gaan zien, omdat het nogal lastig uit te leggen is wat daar nu precies met die nare bisschop aan de hand is.

‘Wonderbroeders’ hangt tussen een mislukking en een geslaagd project in. Met niet al te hoge verwachtingen is de film nog best een vermakelijk tijdverdrijf, maar sprankelend of gedenkwaardig is het beslist niet.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 2 oktober 2014
DVD- en blu-ray-release: 17 februari 2015