Nimona (2023)

Recensie Nimona CinemagazineRegie: Nick Bruno, Troy Quane | 101 minuten | animatie, actie | Originele stemmencast: Chloë Grace Moretz, Riz Ahmed, Eugene Lee Yang, Frances Conroy, Lorraine Toussaint, Beck Bennett, RuPaul, Indya Moore, Julio Torres, Sarah Sherman, Nate Stevenson

In een hypertechnologische wereld waarin ridders van blauw bloed de superhelden zijn, wordt Ballister Boldheart (Riz Ahmed) als eerste ‘normale’ burger geridderd. Queen Valerin (Lorraine Toussaint) ziet het helemaal zitten in de beste man, totdat hij haar tijdens het ridderen lijkt te vermoorden. Hierdoor wordt hij persona non grata, terwijl hij net zo verbaasd is als alle mensen die het zien.

Zelfs zijn minnaar Ambrosius Goldenloin (Eugene Lee Yang) verliest al zijn vertrouwen in Ballister Boldheart. Boldheart moet onderduiken en al gauw wordt hij ontdekt door Nimona (Chloë Grace Moretz) die met hem de strijd tegen de gevestigde orde aan wil gaan. Echter is dit niet Boldheart zijn doel, hij wil juist zijn gelijk, en meer nog, zijn onschuld bewijzen. Hij weet niet zo goed wat hij met dit jonge, schreeuwerige meisje aan moet. Als hij gevangen wordt genomen, is zij echter degene die hem met veel bombast helpt ontsnappen. Hij komt erachter dat de kleine Nimona van gedaante kan verwisselen. In een oogopslag kan zij veranderen in bijvoorbeeld een neushoorn of een gorilla, maar ook in andere mensen.

Als de twee met elkaar in het reine komen, helpt Nimona hem om te bewijzen dat hij geframed is. Als ze weten wie het gedaan heeft, willen ze de persoon in kwestie aan de schandpaal nagelen. Totdat de ware identiteit van Nimona boven komt drijven. Is zij wel echt te vertrouwen?

In een wereld waarin animatiefilms van een steeds hoger niveau lijken te worden, houdt ‘Nimona’ zich sterk staande. De film komt uit de stal van Bly Sky Studios, die voornamelijk bekend is van de ‘Ice Age’-films en iets recenter ‘Spies in Disguise.’ Netflix ging ermee aan de haal en dat is een uitstekende zet gebleken. De animatiestijl werkt zeer verfrissend en blijft je zintuigen prikkelen. Het ziet er magistraal uit en de fantasierijke wereld komt helemaal tot leven.

Het verhaal bevat ook een vertakking naar het liefdesleven tussen Ballister Boldheart en Ambrosius Goldloin. Bij Disney worden liefdesrelaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht heel erg in je gezicht gedrukt: kijk ons eens bezig zijn met het vertegenwoordigen van elke gemeenschap. Je wordt doodgegooid met alle ‘wokeness.’ ‘Nimona’ bewijst echter dat je dit helemaal niet zo hoeft te benadrukken. Het is er gewoon. Zoals het ook hoort. Liefde tussen twee mannen of twee vrouwen is niet raar.

Chloë Grace Moretz en Riz Ahmed zorgen als de hoofdrollen in deze stemmencast voor een fonkelende chemie. Aan de ene kant de onvermurwbare en hyperactieve Nimona en aan de andere kant de berekende, kalme Boldheart. Er zitten enkele scènes tussen die de lachspieren goed weten te triggeren, maar richting het eind ook zeker scènes die je een traantje laten wegpinken. ‘Nimona’ is een zeer verrassende film waarin voor iedereen wel iets te genieten valt.

Sjoerd Crins

Waardering: 4

VOD-release: 30 juni 2023 (Netflix)